Geen categorie

Cornelis Le Mair, oude meester van nu

0 0
Read Time:1 Minute, 6 Second

Expositie

Cornelis Le Mair is geboren in 1944, maar hij schildert als collega’s uit de Gouden Eeuw. Leidraad voor zijn schilderstijl zijn dan ook de topstukken van oude meesters. Slot Zeist besteedt vanaf morgen aandacht aan het werk van Le Mair.

Cornelis Le Mair (1944), Stilleven met Chinese dekselpot bekerschroef en horloge, olieverf op paneel.

Als twaalfjarige bezocht hij samen met zijn vader de grote overzichtstentoonstelling van Rembrandt in het Rijksmuseum. De kennismaking met de topstukken van deze grootmeester uit de Gouden Eeuw vormde waarschijnlijk de aanzet en stimulans voor zijn latere werkwijze. In zijn werk zijn veel schilderkunstige elementen te vinden die hij aan schilderijen van oude meesters heeft ontleend. Zoals compositie, licht- en schaduwwerking en lichaamshouding.

De veelzijdige Le Mair houdt zich niet alleen bezig met schilderen. Hij is ook beeldhouwer en maakt muziekinstrumenten, die hij zelfs bespeelt. De laatste jaren legt hij zich toe op het bouwen van architectuurmodellen op schaal. Een voorbeeld is het fantasiepaleis Vanitas dat ook in slot Zeist te zien is. Dit sprookjesachtige barokke bouwwerk bestaat uit meerdere paviljoens met torentjes. Alle kunstvormen – voor zover door Le Mair beoefend – komen hier als een Gesamtkunstwerk bij elkaar.

Cornelis Le Mair – Het Edele Ambacht, 19 januari t/m 6 april in Slot Zeist

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share