Geen categorie

Teylers Museum koopt aquarel Alma-Tadema

0 0
Read Time:2 Minute, 22 Second

Teylers Museum heeft op de Tefaf een opvallende ruitvormige aquarel van Sir Lawrence Alma-Tadema (1836-1912) gekocht. Het is het eerste werk van de kunstenaar in de collectie van het museum.

De aangekochte aquarel van Lawrence Alma-Tadema, collectie Teylers Museum, Haarlem.

Voor Nederland is het ook een belangrijke aanwinst, aldus Teylers. Tot nog toe had geen enkel Nederlands museum een grote aquarel met een antiek onderwerp van de kunstenaar in bezit.

De aquarel toont twee vrienden in een setting die zo kenmerkend is voor het werk van Alma-Tadema. De twee mannen in Romeinse kleding bekijken aandachtig een kunstwerk, zoals wij nu hen bekijken. De man met snor is vermoedelijk de kunsthandelaar Charles Dechamps (1848-1908), een bekende van de kunstenaar.

De figuur achter hem is waarschijnlijk schilder en verzamelaar Henry Wallis (1830-1916). Af te lezen aan de Griekse tekst op de achterkant van het schilderij, bekijken ze vermoedelijk een werk van Apelles, de grootste schilder uit de oudheid, wiens hele oeuvre verloren is gegaan.

De aquarel laat een detail zien uit Tadema’s grote schilderij Picture Gallery in Rome uit 1874, dat in het bezit is van de Towneley Hall Art Gallery and Museum in Burnley in Engeland. De keuze voor dit onderwerp maakt het werk extra aantrekkelijk voor Teylers Museum. Hoofdconservator Michiel Plomp: “Het element van de kunstbeschouwing gaf de doorslag bij de aankoop. Het sluit prachtig aan bij het ‘kunstbedrijf’ dat Teylers Museum zo lang is geweest.”

A Picture Gallery in Rome, waaruit de voorstelling op de aquarel een detail is. Collectie Towneley Hall Art Gallery and Museum, Burnley.

“Hier was tot 1980 een kunstenaar conservator van de collecties. Schilderijen zijn in die tijd veelal direct van de kunstenaars gekocht, uit hun atelier, bij wijze van spreken nog nat van de verf. En hier worden tekeningen nog altijd gezamenlijk op de hand bekeken. De aquarel past prachtig binnen de collectie en krijgt een mooie plek tussen twee andere kunstwerken die te maken hebben met het kunstbedrijf. Het werk komt te hangen tussen een schilderij waarop een kunstenaar afgebeeld staat die in de buitenlucht aan het schilderen is en een schilderij waarop een man een werk aan het inlijsten is.”

De uit Friesland afkomstige, tot Engelsman genaturaliseerde kunstenaar was in zijn tijd ongekend populair met zijn voorstellingen van de klassieke oudheid. Met de opkomst van het modernisme daalde de populariteit van Tadema echter tot een dieptepunt. Mede dankzij de recente Alma-Tadematentoonstelling in het Fries Museum, is hij ook in zijn geboorteland weer bekend bij het grote publiek.

De nieuwe aanwinst is vanaf morgen te zien in de Tweede Schilderijenzaal van het museum. Tijdelijk, omdat de aquarel vanwege haar lichtgevoeligheid na een aantal maanden veilig opgeborgen moet worden in het donkere museumdepot.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share