Geen categorie

Rijksmuseum ontdekt ‘nieuwe’ schilderijen Hercules Segers

0 0
Read Time:1 Minute, 57 Second

Nieuws

Van de zeventiende-eeuwse kunstenaar Hercules Segers (1589/90-1633/38) waren tot nu slechts twaalf schilderijen bekend. Dankzij uitgebreid onderzoek door het Rijksmuseum komen daar nu zes stuks definitief bij. Vier van deze werken waren tot nu toe vrijwel onbekend.

 

Hercules Segers, Weg in het bos, ca. 1618-20, privécollectie.
Hercules Segers, Weg in het bos, ca. 1618-20, privécollectie.

 

De laatste toeschrijving vond vorige week nog plaats. Daarmee komt het totale aantal schilderijen, waarvan zeker is Hercules Segers ze maakte op achttien. Alle ‘nieuwe’ schilderijen komen uit particuliere collecties en zijn samen met 110 prenten van de meester vanaf 7 oktober te zien in de tentoonstelling Hercules Segers.

“Het komt zelden voor dat je zo’n groot aantal nieuwe schilderijen aan zo’n klein oeuvre kunt toevoegen”, aldus Taco Dibbits, directeur van het Rijksmuseum. “Het is echt fantastisch dat we zoveel, volstrekt onbekend werk, van deze vernieuwende kunstenaar uit de Gouden Eeuw in de tentoonstelling kunnen laten zien!”

De drie schilderijen, Weg in het bos, Panoramalandschap met een stad aan een rivier en Panoramalandschap met twee torens, allemaal in privébezit, waren niet eerder te zien. Het Berglandschap uit Hovingham Hall in Engeland, werd bijna vijftig jaar geleden voor het laatst getoond.

Twee andere schilderijen uit privébezit golden lange tijd als twijfelachtig, maar zijn definitief echte Segers. Het gaat om het Rivierlandschap met figuren en Rivierlandschap met een molen. Het Rijksmuseum vond ook twee nieuwe prenten van de kunstenaar.

 

Hercules Segers, Rivierlandschap met figuren, ca. 1625-30, privécollectie.
Hercules Segers, Rivierlandschap met figuren, ca. 1625-30, privécollectie.

 

Het Rijksmuseum presenteert vanaf 7 oktober voor het eerst een compleet overzicht van Hercules Segers, die geldt als een van de meest mysterieuze en experimentele kunstenaars uit de Gouden Eeuw. Als prentmaker was hij een ware pionier. Voor zijn kleurige etsen ontwikkelde hij geheel eigen technieken.

Door de eeuwen heen inspireerde hij vele collega’s, onder wie Rembrandt. Die bezat maar liefst acht schilderijen van zijn hand. Niet voor niets wijdt Museum Het Rembrandthuis gelijktijdig ook een expositie aan Segers. Die richt zich op de invloed die hij uitoefende op andere kunstenaars.

Hercules Segers, 7 oktober 2016 t/m 8 januari 2017 in het Rijksmuseum, Amsterdam

In de ban van Hercules Segers – Rembrandt en de Modernen, 7 oktober 2016 t/m 8 januari 2017 in Museum Het Rembrandthuis, Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share