Geen categorie

Documentaire over Chinese kopiist Van Goghs te zien op IDFA

0 0
Read Time:1 Minute, 13 Second

Nieuws

Honderden schilders in het Chinese dorp Dafen leggen zich dagelijks toe op het kopiëren van wereldberoemde schilderijen. Wil je een ‘Monet’, een ‘Rembrandt’ of een ‘Van Gogh’ aan de muur? Daar kun je er één bestellen. Filmmakers Haibo Yu en Kiki Tianqi Yu volgden voor een documentaire een van de schilders. China’s Van Goghs is nu te zien op documentairefestival IDFA in Amsterdam.

 

Fragment uit China's Van Goghs.  © Yu Haibo
Fragment uit China’s Van Goghs. © Yu Haibo

 

De titel zegt het al: Zhao Xiaoyong is gespecialiseerd in Van Goghs. Duizenden replica’s maakte en verkocht hij al. Vincent van Gogh zelf wist in zijn hele leven slechts één schilderij te slijten.

In de documentaire reist Zhao naar Amsterdam en bezoekt daar het Van Gogh Museum. Wanneer de jonge schilder oog in oog komt te staan met de echte zonnebloemen, wordt Van Gogh voor hem veel meer dan enkel een inkomstenbron. De kunst en het leven van de Nederlandse schilder motiveren de jonge Chinees om zijn eigen dromen na te jagen.

De film komt voort uit een fotoserie die Haibo Yu over Zhao Xiaoyong en zijn collega’s maakte. Daarmee won hij in 2006 de tweede prijs in de categorie kunst en entertainment van de World Press Photo.

China’s Van Goghs, 26 november, 18.45 uur in EYE Cinema 2, 27 november, 10 uur in Tuschinski 4 tijdens de IDFA en vanaf 15 december landelijk in de bioscoop

Trailer:

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share