Geen categorie

De meesters van het affiche

0 0
Read Time:1 Minute, 0 Second

Eind negentiende eeuw (rond 1890) verschenen in de straten van Parijs voor het eerst grote, kleurrijke affiches. De posters maakten een enorme indruk op de miljoenen bezoekers aan de Franse hoofdstad. Het Nederlands Steendrukmuseum neemt de bezoeker in de expositie Les maîtres de l’affiche mee naar het ontstaan van het kleurenaffiche.

De tentoonstelling spitst zich toe op de producties van drukkerij Imprimerie Chaix, een belangrijke affichemaker in de Belle Epoque. De vele afbeeldingen met vooral lieftallige vrouwen werden snel als kunst herkend en verzameld. Drukkerij Chaix speelde handig in op deze mondiale belangstelling en liet van 256 topaffiches chromolithografische afdrukken in de authentieke kleuren verschijnen. De collectie kreeg de naam Les maîtres de l’ affiche mee. De reproducties werden in pakjes van vier stuks wereldwijd verkocht van december 1895 tot en met november 1900.

Nog steeds zijn deze reproducties in trek bij afficheverzamelaars. Het Nederlands Steendrukmuseum toont een grote selectie van deze lithografische meesterwerkjes. Behalve van Jules Chéret (de vader van het affiche), is werk te zien van onder anderen Alphonse Mucha, Théophile-Alexandre Steinlen en Henri de Toulouse-Lautrec.

Les maîtres de l’ affiche | De meesters van het affiche, t/m 21 april 2013 in het Nederlands Steendrukmuseum, Valkenswaard

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share