Geen categorie

Veel Tobeen op veiling Scheringa-collectie

0 0
Read Time:59 Second

Nieuws

Maar liefst achttien schilderijen van de Franse kunstenaar Tobeen (1880-1938) worden volgende week aangeboden op een veiling bij Christie’s van een deel van de Scheringa-collectie. In totaal komen er in Amsterdam 38 vooroorlogse werken onder de hamer.

Tobeen (pseudoniem van Félix Elie Bonnet) werd geboren in Bordeaux en werkte de eerste jaren van zijn loopbaan voornamelijk in de Pyreneeën, maar in 1907 vertrok hij naar Parijs, waar hij bijna twintig jaar bleef. Bekendheid kreeg hij met zijn grote schilderij Pelotaris uit 1912. Dit werk bevindt zich ook in de Scheringa-collectie en wordt op 7 februari in Londen geveild.

Tobeen werd beïnvloed door het kubisme, maar zijn werken zijn veel realistischer. Dankzij de Nederlandse kunstcriticus en –handelaar H.P. Bremmer (die vanaf 1927 werken van Tobeen kocht voor het Kröller-Müller Museum) kreeg de schilder voet aan de grond in Nederland.

Félix Elie Tobeen (1880-1938), L’arroseur, ca. 1925.

De veiling is de tweede in een reeks veilingen van de voormalige Scheringa-collectie. Op 19 september werden in Amsterdam al 160 werken verkocht. Er volgen nog veilingen in Londen, New York en Hong Kong.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share