Geen categorie

Kunstenaarsduo maakt Nachtwacht met vrouwen

0 0
Read Time:1 Minute, 21 Second

Als Rembrandt nu had geleefd, hoe had de Nachtwacht er dan uitgezien? Was zijn beroemdste schilderij dan andermaal bevolkt met alleen maar mannen (en één meisje) of zouden er wellicht vrouwen op staan? Op de Nieuwe Nachtwacht van kunstenaarsduo E2 (Elizabeth Kleinveld en Epaul Julien) is dat wel het geval.

E2, Nieuwe Nachtwacht.
E2, Nieuwe Nachtwacht.

 

E2 maakte het werk in samenwerking met ondernemer Müfide Halaceli, art director van Müfide Hair & Art. Zij droomde al vier jaar van een remake van de Nachtwacht met vrouwen. Kleinveld en Julien werken onder de naam E2 al net zo lang aan hun serie In Empathy We Trust. Deze serie, waarbij ze meesterwerken uit de kunstgeschiedenis met een twist opnieuw afbeelden, daagt de kijker uit om na te denken over stereotypen met betrekking tot ras, cultuur en geslacht.

Rembrandts meesterwerk stond voor machtige mannen, maar de Nieuwe Nachtwacht staat juist voor krachtige vrouwen. Oud-minister en oud-eurocommissaris Neelie Kroes neemt de rol van kapitein Banning Cocq over. Ze wordt geflankeerd door zakenvrouw Sylvia Toth, ooit de eerste vrouwelijke voorzitter van een beursgenoteerd bedrijf in Nederland (uitzendbureau Content).

Actrice en theaterproducent Janke Dekker houdt de Nederlandse vlag vast. Het meisje op de versie uit 1642 is vervangen door een jongetje. In tegenstelling tot het origineel zijn op de nieuwe versie alle geportretteerden herkenbaar.

De Nieuwe Nachtwacht is van 5 september tot en met 4 oktober te zien in Felix Meritis in Amsterdam. Daarna reist het door naar het Dutch Centre in Londen. Daar exposeren Kleinveld en Julien in oktober met werk geïnspireerd door Nederlandse meesters.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share