Geen categorie

Dick Bruna’s atelier is nu museumstuk

0 0
Read Time:2 Minute, 33 Second

Reportage

“Het enige wat mist, is dat ongelooflijk lullige keukentje”, zegt Sierk Bruna lachend tijdens de perspresentatie van het atelier van zijn vader Dick in het Centraal Museum. Diens werkruimte is in zijn geheel overgebracht naar de zolder van het Utrechtse museum. Bijna in zijn geheel dan, want voor de keuken was geen ruimte.

Door: Evert-Jan Pol

Atelier van Dick Bruna in het Centraal Museum. Foto: Evert-Jan Pol.
Atelier van Dick Bruna in het Centraal Museum. Foto: Evert-Jan Pol.

 

Vanaf 19 september kan iedereen zien in welke omgeving Dick Bruna ruim dertig jaar lang werkte. Het atelier is nagebouwd met de originele meubels, zoals zijn tekentafel en zijn werktafel met typemachine. Ook zijn boekenkasten staan er, met onder meer alle edities van zijn eigen boeken.

Foto’s van het atelier op zijn originele plek, in de Utrechtse Jeruzalemstraat, maken duidelijk dat de reconstructie perfect is. Tot de schuine houten balken aan toe. Want net als het oorspronkelijke atelier bevindt ook deze versie zich op zolder. Nadeel is dat de balken soms iets te laag blijken voor wat langere mensen. Maar na twee keer stoten wordt men vanzelf voorzichtiger.

Brieven, foto's en tekeningen geven een persoonlijk tintje. Foto: Evert-Jan Pol.
Brieven, foto’s en tekeningen geven een persoonlijk tintje. Foto: Evert-Jan Pol.

 

Dick Bruna is sinds 2011 met pensioen, maar het atelier is zodanig ingericht dat het lijkt alsof hij elk moment binnen kan komen en plaats kan nemen achter zijn tekentafel. Of misschien is hij er stiekem al, want zijn fiets staat er. Op de tekentafel liggen geordende rijtjes met potloden, scharen en linialen, in geordende rijtjes. “Maar denk niet dat dit kunstmatig is, want zo netjes was het echt”, vertelt Marja Kerkhof van Bruna’s eigen uitgeverij Mercis. En her en der hangen kaarten en foto’s van vrienden, collega’s en familie. Deze geven een persoonlijk tintje aan de ruimte.

Vitrines buiten het eigenlijke atelier tonen een steeds wisselende selectie uit het oeuvre van Bruna. De huidige mini-expositie is erg leerzaam: ze geeft inzicht in Bruna’s werkwijze. In het begin kleurde hij zijn tekeningen nog echt in, maar later gebruikte hij daarvoor gekleurd papier. Vermoedelijk geïnspireerd door de cut-outs van de Franse kunstenaar Henri Matisse, die hij enorm bewonderde. In lades ligt het originele papier dat Bruna gebruikte om kleur te geven aan zijn creaties.

De fiets waarop Dick Bruna jarenlang dagelijks naar zijn atelier fietste. Foto: Evert-Jan Pol.
De fiets waarop Dick Bruna jarenlang dagelijks naar zijn atelier fietste. Foto: Evert-Jan Pol.

 

“Heel goed geslaagd”, noemt Bruna’s oudste zoon Sierk het atelier, waar hij zelf ook heel vaak te vinden was. “Maar het is ook wel een beetje emotioneel. Het is gek dat de spullen van mijn vader nu in een museum staan en niet meer thuis.” Maar volgens hem vond Dick Bruna het altijd heel gezellig als mensen in zijn werkruimte op bezoek kwamen. En dat kan vanaf zaterdag bijna dagelijks. Ook al zit Bruna er zelf niet, je komt hier dichterbij hem dan ooit.

Het atelier van Dick Bruna, vanaf 19 september in het Centraal Museum, Utrecht

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share