Geen categorie

Boijmans wil vroege Magritte kopen

0 0
Read Time:1 Minute, 9 Second

Nieuws

Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam wil het schilderij Le miroir vivant uit 1928 van René Magritte (1898-1967) aankopen. Het Boijmans heeft tot het einde van dit jaar om het benodigde bedrag bijeen te krijgen.

René Magritte (1898-1967), Le miroir vivant, 1928.
René Magritte (1898-1967), Le miroir vivant, 1928.

 

Le miroir vivant (de levende spiegel) stamt uit een groep van ruim veertig woord/beeldschilderijen die Magritte maakte in de beginjaren van zijn carrière. Het werk is experimenteel door de beeldende werking van taal.

Het doek toont vier onderling verbonden wolkachtige witte vormen die elk zijn voorzien van een raadselachtige korte tekst. De woorden personnage éclatant de rire (lachende persoon), armoire (kabinet), horizon en cris d’oiseaux (vogelkreten) roepen talloze associaties op. Toch blijft de samenhang van de woorden en de betekenis van dit schilderij onduidelijk.

Zelden komt een schilderij uit Magrittes vroege jaren op de markt. Volgens het Boijmans is het werk een “prachtige toevoeging” aan diens collectie surrealistische kunst. Het werk is een aanvulling op de latere, meer bekende werken van Magritte die zich al in de collectie bevinden. “Het slaat bovendien een brug tussen het dadaïsme, surrealisme en popart. Artistieke stromingen die alle goed in de museumcollectie vertegenwoordigd zijn.”

Le miroir vivant vormt het sleutelstuk in de gelijknamige tentoonstelling die op 10 oktober opent. Hierin wordt het schilderij gelinkt aan vijftig uiteenlopende collectiestukken.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share