Geen categorie

Drie landen eren Vincent van Gogh

0 0
Read Time:2 Minute, 41 Second

Het 125ste sterfjaar van Vincent Van Gogh (1853-1890) wordt in 2015 groots herdacht met een veelzijdig cultureel programma. Er vinden activiteiten plaats in Nederland, België en Frankrijk. Het motto is 125 jaar inspiratie. Stichting Van Gogh Europe maakte het programma vandaag bekend.

Vincent van Gogh, Brug te Arles (Pont de Langlois), medio maart 1888, olieverf op doek, collectie Kröller-Müller Museum, Otterlo.

 

Uiteraard staan er in Van Goghs geboorteprovincie Brabant veel activiteiten op het programma. Het Vincent van GoghHuis in Zundert komt bijvoorbeeld dit jaar al met twee foto-exposities waarin De wereld van Van Gogh centraal staat.

Elders doen namens Nederland drie musea een duit in het zakje. Het Noordbrabants Museum in Den Bosch presenteert vanaf 24 januari af met de expositie Design uit het land van de aardappeleters: Vormgevers ontmoeten Van Gogh. Het museum koppelt de bijzonderste objecten van aan Brabant gerelateerde ontwerpers aan drie bekende werken van Vincent van Gogh. Deze tentoonstelling duurt tot en met 26 april.

Links: Vincent van Gogh, Spittende boerin, 1885, olieverf op doek, collectie Noordbrabants Museum. Rechts: Studio Job, Farm Pitchfork Shovel, Foto: Robert Kot.

 

Een dag eerder opent in het Kröller-Müller Museum in Otterlo de tentoonstelling Van Gogh & Co. Dwars door de collectie (tot en met 27 september). Het museum vergelijkt stillevens, natuurmotieven, stadsgezichten en de menselijke figuur van Vincent van Gogh met werken van tijdgenoten in dezelfde genres. Er zijn meer dan vijftig schilderijen en tekeningen van Van Gogh te zien en een veelvoud aan werken van andere kunstenaars voor en na Van Goghs tijd.

Het Van Gogh Museum in Amsterdam sluit de tentoonstellingenreeks af met Munch : Van Gogh (25 september 2015 tot en met 17 januari 2016). Van Gogh en zijn Noorse collega Edvard Munch worden vaak beschouwd als elkaars tegenhangers. Het is voor het eerst dat de twee kunstenaars op een tentoonstelling samenkomen.

Vincent van Gogh, Zelfportret, april-juni 1887, olieverf op karton, collectie Kröller-Müller Museum, Otterlo.

In het BAM in het Belgische Mons (volgend jaar Culturele Hoofdstad van Europa) loopt van 25 januari tot en met 17 mei de expositie Van Gogh in de Borinage, de geboorte van een kunstenaar. Het museum voor schone kunsten toont zo’n zeventig schilderijen en tekeningen uit diverse internationale collecties. Het huis in Colfontaine, waar de kunstenaar woonde, wordt opengesteld voor publiek.

In Parijs start deze maand in het kader van Van Gogh 2015 een nieuwe rondleiding door het Montmartre van de schilder. Van 13 december 2014 tot en met 18 maart 2015 is in dezelfde stad, in Fondation Custodia de tentoonstelling Tussen Goltzius en Van Gogh. Tekeningen & schilderijen uit de Stichting P. en N. de Boer te zien. En Fondation Vincent van Gogh in Arles wijdt van 17 mei tot en met 30 augustus een expositie aan Van Gogh als tekenaar.

Vandaag werd ook bekend dat in oktober 2015 een musical over Vincent van Gogh in première gaat. Wie de rollen gaan spelen in Vincent, zeg me hoe de kleuren klinken, is nog niet bekend. De productie wordt gemaakt door Albert Verlinde Entertainment.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share