Geen categorie

Mauritshuis vandaag gratis open tot middernacht

0 0
Read Time:1 Minute, 30 Second

Nieuws

Het Mauritshuis in den Haag opent vandaag weer de deuren, na een twee jaar durende renovatie. Na de officiële opening in aanwezigheid van koning Willem-Alexander mag het publiek het museum vanavond van 20 uur tot middernacht gratis bezoeken.

De Gouden Zaal in ere hersteld. Foto: Ivo Hoekstra / Mauritshuis, Den Haag.

Het museum aan de Hofvijver is de afgelopen twee jaar volledig gerenoveerd en uitgebreid. Door de verbouwing is de hoofdingang van het museum weer naar het voorplein verplaatst. Een ondergrondse foyer verbindt het oude gebouw met een ander pand aan de overzijde van de straat. In dit nieuwe gedeelte bevinden zich de tentoonstellingsruimte, het museumcafé, de museumwinkel, een educatieve werkplaats en een bibliotheek. Het vernieuwde museum is een ontwerp van Hans van Heeswijk. Door de renovatie ligt het uiterlijk van het oude gebouw weer dichter bij het oorspronkelijke ontwerp van de zeventiende-eeuwse architect Jacob van Campen.

Mauritshuis aan de Hofvijver. Foto: Ivo Hoekstra / Mauritshuis, Den Haag.

De collectie van het Mauritshuis bestaat uit werken van Nederlandse en Vlaamse schilders uit de Gouden Eeuw. Topstukken zijn onder meer Meisje met de parel van Vermeer, De Anatomische les van dr. Nicolaes Tulp van Rembrandt en Het puttertje van Fabritius. De kern van de verzameling bestaat uit schilderijen die ooit eigendom waren van stadhouder Willem V, Prins van Oranje-Nassau. Koning Willem I droeg de collectie over aan de Nederlandse Staat.

Voordat het Mauritshuis in 1822 een openbaar museum werd, was het onder meer het woonhuis van graaf Johan Maurits van Nassau Siegen, gouverneur van de Hollandse kolonie in Brazilië. De openingstentoonstelling van het Mauritshuis vertelt het verhaal van de historie van het monumentale pand en zijn bewoners.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share