Geen categorie

Singer Laren krijgt kunstcollectie Blokker

0 0
Read Time:2 Minute, 18 Second
Jan Sluijters, Portret Greet van Cooten, 1910, Singer Laren, schenking Collectie Nardinc.

Singer Laren heeft de Collectie Nardinc gekregen, de privéverzameling van Jaap en Els Blokker. Ook schenkt Els Blokker het museum een geldbedrag zodat het een nieuwe vleugel kan laten bouwen.

De verzameling bestaat uit ruim honderd schilderijen en werken op papier. Rode draad is het werk van Jan Sluijters, aangevuld met dat van tijdgenoten als Leo Gestel, Kees van Dongen, Theo van Rysselberghe, Jan en Charley Toorop en Carel Willink. De Collectie Nardinc is een overzicht van het Nederlands modernisme in de eerste helft van de twintigste eeuw en sluit daardoor aan bij de oorspronkelijke Singerverzameling, waarin de nadruk ligt op het Nederlands impressionisme.

Jaap Blokker (1942-2011) was geruime tijd algemeen directeur van blokker Holding, het bedrijf achter winkels als Blokker en Xenos. Samen met zijn echtgenote Els Blokker-Verwer verzamelde hij vernieuwende schilderkunst uit de eerste helft van de vorige eeuw. Zij kochten sleutelwerken van onder anderen Jan Toorop, Leo Gestel, Ferdinand Hart Nibbrig, Kees Maks en met name Jan Sluijters. Ze noemden de verzameling de Collectie Nardinc, naar hun toenmalige woning, Huize Nardinclant.

Singer Laren had uit de collectie al enkele werken van Toorop, Gestel en Sluijters in langdurig bruikleen. Volgens het museum kan het dankzij de schenking het ontstaan en de bloei van het Nederlands modernisme in samenhang en op het hoogste niveau tonen. Singer Laren is een toepasselijke locatie voor een dergelijk overzicht omdat veel vertegenwoordigde kunstenaars in Laren woonden en werkten.

Leo Gestel, Bloemen voor gebloemde lap (Zomerbloemen), 1913, olieverf op doek, Singer Laren, schenking Collectie Nardinc.

“De Collectie Nardinc is door Jaap en mij met heel veel liefde, plezier en passie opgebouwd”, vertelt Els Blokker. “De collectie hoort bij Laren en bij Singer Laren voel ik me thuis. Ik vind het heel belangrijk dat de collectie bij elkaar blijft en ik hoop dat mensen die straks naar de schilderijen komen kijken, daar enorm van genieten, net zoals Jaap en ik dat altijd hebben gedaan.”

Directeur Jan Rudolph de Lorm spreekt van een droom die uitkomt. “Dankzij de schenking van Els Blokker kunnen wij permanent het ontstaan en de bloei van het Nederlands modernisme aan het publiek laten zien. We zijn Els Blokker enorm dankbaar dat we van haar zo’n omvangrijke schenking van topwerken hebben mogen ontvangen.”

Als alles volgens plan verloopt, is de Collectie Nardinc vanaf eind 2020 permanent te zien in de nog te bouwen Nardincvleugel. Els Blokker zal die bouw financieren. Met de bouw van de nieuwe vleugel krijgt het museum 400 vierkante meter extra tentoonstellingsruimte. In de vleugel zal de Collectie Nardinc in wisselende presentaties te zien zijn.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share