Geen categorie

Project Rembrandt na pauze weer terug

0 0
Read Time:3 Minute, 33 Second

Na een verblijf van twee weken in de ijskast vanwege schaatskampioenschappen is het programma Project Rembrandt vanaf zondag 17 maart weer terug op televisie. Wat gebeurde er tot nu toe? We schetsen een korte terugblik.

Tekst: Evert-Jan Pol

350 jaar nadat Rembrandt overleed, zoekt de NTR een ‘opvolger’ voor de wereldberoemde Nederlandse kunstenaar. Begeleid door twee coaches proberen de kandidaten zich het oude ambacht van kunstschilder meester te maken. Wie daar het best in slaagt, mag zijn of haar werk exposeren in het Rijksmuseum.

De talentenjacht begon met vijftig kandidaten van wie er in de eerste aflevering direct al veertig afvielen. Onder hen oud-presentatrice Viola Holt, die vooral leek te zijn geselecteerd voor de amusementswaarde. Ze had duidelijk weinig te zoeken tussen de andere amateurschilders. Op Twitter zorgde haar zelfportret voor veel hilariteit.

Fragment uit Project Rembrandt, met zelfportret van Viola Holt.

 

De tien overgebleven kandidaten beschikken wel over een jaloersmakend talent. In enkele uren tijd weten ze vaak heel goede resultaten neer te zetten. De portretten die Fleur en Sebas, de twee jongste deelnemers, in de vorige aflevering maakten, waren bijvoorbeeld niet minder dan meesterlijk.

Fragment uit Project Rembrandt, met een portret van Sebas.

De jury, bestaand uit Pieter Roelofs, hoofd schilder- en beeldhouwkunst bij het Rijksmuseum en kunstenares Lita Cabellut, beoordeelt de werken die de kandidaten in opdracht uitvoeren. Ze krijgt daarbij ondersteuning van een gastjurylid, dat affiniteit heeft met het betreffende thema. In de aflevering over naaktmodellen was dat Heleen (“Ik let vooral op de piemels”) van Royen.

En er is ook een publieksjury. Die bepaalt welke drie schilders in de gevarenzone zitten. Het is een goede keuze van de makers om ‘gewone’ mensen een beslissende rol te laten spelen. Als het publiek je werk niet waardeert, heb je immers weinig toekomst als kunstenaar.

Annechien Steenhuizen presenteert het programma met veel gevoel en stond in de pauze zelf ook even model voor de kijker thuis. Iedereen die dat wilde, mocht een portret van haar schilderen en vervolgens inzenden. Al ruim zeshonderd kijkers deden dat ook daadwerkelijk. De schilders van de beste portretten maken kans op een plek in de publieksjury in de laatste aflevering.

 

Al voor de eerste aflevering kreeg het programma de bijnaam Heel Holland Schildert, en qua opzet lijkt Project Rembrandt ook zeer zeker op Heel Holland Bakt. Ook in deze serie kent elke aflevering een technische opdracht en ook hier is er elke week een winnaar.

En net als in het bakprogramma moeten de kandidaten ook in Project Rembrandt werken onder grote tijdsdruk, zodat de echte talenten snel boven komen drijven. De resultaten zijn niet zelden indrukwekkend, vindt ook de jury. Over een portret van Fleur zei gastjurylid Jeroen Krabbé bijvoorbeeld: “Als je bedenkt dat je dat in een paar uur hebt gedaan: chapeau bas (petje af, red.)”.

Fragment uit Project Rembrandt, met een portret van Fleur.

Ook de modellen, die vaak langdurig moeten poseren, verdienen respect. Ik kreeg plaatsvervangende kramp in mijn armen toen ik naar de jongen keek die vijf uur lang een kampioensbeker omhoog moest houden. Zo toont het programma verschillende kanten van het maken van kunst en dat levert een interessant geheel op.

Na vijf afleveringen lijkt de 21-jarige Sebas de gedoodverfde winnaar (excuses voor de woordspeling). De afgelopen drie afleveringen kwam hij steeds als beste uit de bus. De laatste keer tot zijn eigen verbazing. Volgens jurylid Pieter Roelofs zit hij Rembrandt op de hielen.

Maar in elke wedstrijd geldt: één mindere dag en het kan zomaar over zijn. Op 31 maart weten we pas echt wie de beste amateurschilder van Nederland is en wie er dus een tentoonstelling krijgt in het Rijksmuseum, in de buurt van de échte Rembrandt.

Project Rembrandt, t/m 31 maart om 21.20 bij de NTR op NPO 1

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share