Geen categorie

Concertgebouworkest treedt op voor Nachtwacht

0 0
Read Time:1 Minute, 23 Second

Het Koninklijk Concertgebouworkest geeft vrijdagavond 24 mei een concert in het Rijksmuseum, pal vóór de Nachtwacht. Twee solisten bespelen dan historische instrumenten uit de museumcollectie.

V.l.n.r.: Laurens Woudenberg, Giovanni Paolo Di Stefano (conservator muziekinstrumenten van het Rijksmuseum) en Liviu Prunaru.

Solohoornist Laurens Woudenberg bespeelt een natuurhoorn die omstreeks 1850 in Parijs is gebouwd door Jean-Louis Antoine Halary. De hoorn was onderdeel van de instrumentenverzameling van Willem Mengelberg, die vijftig jaar chef-dirigent van het Concertgebouworkest was. In 2017 schonk Jaap Prinsen, oud-hoornist van het Koninklijk Concertgebouworkest, het instrument aan het Rijksmuseum.

“Geweldig dat mij de eer te beurt valt om deze hoorn te laten klinken”, aldus Woudenberg. “Dit instrument heeft behalve een interessante geschiedenis en een prachtig beschilderde beker ook een schitterende klank.”

Links: Inventionshoorn met kist, Halary, ca. 1830-ca. 1850. Rechts: Viool, Giovanni Paolo Maggini, 1610.

Concertmeester Liviu Prunaru zal een solo ten gehore brengen op een viool uit omstreeks 1610 van Giovanni Paolo Maggini (ca. 1580-ca. 1630). Het Rijksmuseum heeft deze in langdurig bruikleen van Gemeentemuseum Den Haag.

“Ik was blij verrast toen ik erachter kwam dat het Rijksmuseum een fantastische Maggini heeft”, vertelt Prunaru. “Het is een eer er binnenkort op te mogen spelen. Ik zou willen dat we elk jaar een concert kunnen geven met deze instrumenten, want ze moeten gehoord worden.”

In totaal een twintigtal orkestmusici treedt die vrijdagavond op in de eregalerij van het Rijksmuseum. Het orkest speelt dan werken van Haydn en Mozart. Het concert is onderdeel van het programma Muziek in het Rijksmuseum.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share