Geen categorie

Rijksmuseum krijgt vliegtuig

0 0
Read Time:1 Minute, 16 Second

Wie in 2013 het vernieuwde Rijksmuseum bezoekt, moet niet vreemd opkijken als hij een compleet vliegtuig ziet staan. Het museum heeft een historisch vliegtuig gekregen, in 1917 ontworpen door Frits Koolhoven.

FK 23 Bantam (1917), ontwerp Frits Koolhoven.

Het vliegtuig, een FK 23 Bantam, is het oudste in authentieke toestand bewaard gebleven vliegtuig in Nederland. Volgens het Rijksmuseum is het een belangrijk icoon van de Nederlandse bijdrage aan de ontwikkeling van de luchtvaart. “In de Bantam komen mechanisatie, mobiliteit, wapentechnologie én Nederlandse vormgeving samen en het vliegtuig is daarmee een gedroomd object voor het Rijksmuseum”, aldus het museum in een persbericht.

Dat deze FK 23 Bantam als laatst overgebleven exemplaar van ontwerper Frits Koolhoven is bewaard, is te danken aan de Stichting Koolhoven Vliegtuigen. Deze stichting kocht de wrakstukken van het toestel, dat zich lange tijd in Engeland bevond, en verscheepte het in 1990 naar Nederland. Onder leiding van Harry van der Meer, toenmalig technisch conservator in het Aviodrome Museum op Schiphol, werd het toestel volledig gerestaureerd.

De stichting droeg het vliegtuig over aan het Rijksmuseum, tegen vergoeding van de restauratiekosten. “De twintigste eeuw is dé eeuw van het vliegtuig en daarom mag het niet ontbreken in de nieuwe opstelling vanaf 2013”, verklaart Taco Dibbits, directeur Collecties Rijksmuseum. “De Bantam spreekt de taal van het modernisme. De verwerving van het vliegtuig sluit verder mooi aan bij de rijke collectie historische voorwerpen op het gebied van techniek en oorlogsvoering die het museum al heeft.”

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share