Geen categorie

Meer eigen inkomsten musea

0 0
Read Time:1 Minute, 3 Second

Nieuws

Nederlandse musea ontvangen steeds meer bezoekers, uit binnen- en buitenland. Maar met middelgrote en kleine musea gaat het financieel nog steeds niet goed. Dit blijkt uit de publicatie Museumcijfers 2015 van de Museumvereniging.

 

Stedelijk Museum Amsterdam. Foto: Evert-Jan Pol.
Stedelijk Museum Amsterdam. Foto: Evert-Jan Pol.

 

Van de gezamenlijke omzet van 1 miljard euro verdienen de musea bijna een half miljard euro zelf. Hun eigen inkomsten stegen afgelopen vijf jaar met 51%. De subsidies per bezoek daalden in diezelfde periode met 30%.

Ook de Museumkaart draagt bij aan de groei van de eigen inkomsten. In 2015 waren er 1,2 miljoen kaarthouders, een stijging van 50% in 5 jaar. De vergoeding voor Museumkaartbezoeken is in deze periode meer dan verdubbeld tot 52 miljoen euro in 2015. Veel musea met een omzet tot 3 miljoen euro schrijven echter rode cijfers, meldt de Museumvereniging.

“Er dreigt verschraling van het tentoonstellingsaanbod, vooral buiten de Randstad”, aldus Siebe Weide, directeur van de Museumvereniging. “Ook de waardering voor musea door het publiek kan hierdoor onder druk komen te staan. Daarom gaan we actiever dan voorheen bouwen aan het publiek belang van musea.”

De publicatie Museumcijfers verschijnt elk jaar en is gebaseerd op onderzoek onder ruim 400 musea.

Bron: Museumvereniging.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share