Geen categorie

Recordopbrengst schilderij Hendrick Goltzius

0 0
Read Time:44 Second

Nieuws

Het schilderij Jupiter en Antiope van de Hollandse meester Hendrick Goltzius (1558-1617) heeft afgelopen week bijna 4,9 miljoen euro opgebracht bij Sotheby’s New York. Nooit eerder werd er zoveel betaald voor een Goltzius.

Hendrick Goltzius, Jupiter en Antiope, 1612.

 

Het schilderij, dat de Haarlemse schilder in 1612 maakte, toont een mythologische scène zien van de Romeinse god Jupiter die in de gedaante van een satyr de naakte Antiope besluipt. Jupiter en Antiope maakte deel uit van de kunstcollectie van de joodse speelgoedfabrikant Abraham Adelsberger.

Na diens dood in 1940 werden zijn nabestaanden gedwongen het schilderij te verkopen aan de nazi’s. Pas in maart 2009 kwam het werk via enkele omwegen weer terug in handen van de erfgenamen nadat het bij diverse Nederlandse musea, zoals het Frans Hals Museum in Haarlem, was tentoongesteld.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share