Geen categorie

Van Abbemuseum krijgt schilderij Karel Appel

0 0
Read Time:1 Minute, 13 Second

De collectie van het Van Abbemuseum in Eindhoven wordt uitgebreid met een portret van voormalig directeur Rudi Fuchs. Het schilderij werd in 2005 gemaakt door Karel Appel (1921-2006). Hij schilderde het in een periode waarin hij experimenteerde met het gebruik van Tl-buizen.

Rudi Fuchs (links) kijkt belangstellend toe hoe zijn portret aan de muur wordt gehangen. Foto: Bram Saeys.

Het was een laatste wens van Karel Appel dat het schilderij in overleg met Rudi Fuchs naar een toepasselijk museum zou gaan. Dat werd het Van Abbemuseum, waar Fuchs van 1975 tot 1987 directeur was. Huidig directeur Charles Esche: “Wij zijn erg blij dat we een van de laatste schilderijen van Appel in de collectie kunnen opnemen. Het werk maakt duidelijk hoe belangrijk de relatie tussen conservator en kunstenaar sinds de jaren tachtig is geworden.” Vanaf de jaren tachtig werkten Appel en Fuchs veel met elkaar samen. Tot aan Appels dood hielden ze intensief contact.

Appel was tot aan het eind van zijn leven bezig zijn werk te vernieuwen en in die drang naar vernieuwing zocht hij steeds naar andere materialen. Het Portret van Rudi Fuchs maakt deel uit van een reeks werken uit 2005, toen Appel voor het eerst Tl-buizen in zijn schilderijen gebruikte. Gisteren werd het werk opgehangen in een van de zalen van de tentoonstelling Vreemd en vertrouwd. Daar is het tot en met 21 maart te bewonderen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share