Geen categorie

Marten en Oopjen terug in het Saxenburg Huis

0 0
Read Time:1 Minute, 19 Second

De huwelijksportretten van Marten Soolmans en Oopjen Coppit hingen vanaf 1798 jarenlang in het Saxenburg Huis op Keizersgracht 224, tegenwoordig onderdeel van hotel Pulitzer Amsterdam. Ze zijn tijdelijk weer terug in de vroegere woning. Nee, niet de originele schilderijen, maar kopieën van Geert Jan Jansen.

De portretten van Marten en Oopjen, nageschilderd door Geert Jan Jansen.

Rembrandt schilderde de portretten van Marten en Oopjen in 1634. Later kwamen ze in het bezit van Pieter van Winter. In zijn Amsterdamse woning, het Saxenburg Huis, bewaarde hij ook nog zo’n honderdtachtig andere topstukken. Het Straatje van Vermeer was bijvoorbeeld onderdeel van zijn verzameling.

In 1877 kocht de rijke bankiersfamilie Rothschild voor 1,5 miljoen gulden meerdere stukken uit de collectie, waaronder de portretten van Marten en Oopjen. Begin 2016 kochten Frankrijk en Nederland de schilderijen samen voor in totaal 160 miljoen euro. Ze zijn afwisselende te zien in het Louvre in Parijs en het Rijksmuseum. Momenteel hangen ze in het Amsterdamse museum, in de tentoonstelling Rembrandt-Velázquez.

En als kopieën dus ook weer heel even in het Saxenburg Huis. Geert Jan Jansen, ooit berucht als meestervervalser, schilderde de meer dan twee meter hoge portretten opnieuw, in het exacte formaat. Zaterdag 30 november en zondag 1 december zijn ze te zien in een verkooptentoonstelling van Jansen. Samen met andere schilderijen die de kunstenaar maakte in de stijl van onder anderen Rembrandt, Vermeer, Brueghel. Klimt en Van Gogh.

Verkooptentoonstelling Geert Jan Jansen, zaterdag 30 november en zondag 1 december, 10-19 uur in het Saxenburg Huis, Keizersgracht 224, Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share