Geen categorie

Van Gogh Museum toont collectie Mesdag

0 0
Read Time:1 Minute, 2 Second

Museum Mesdag, dat in 1903 aan de Nederlandse Staat werd geschonken en tegenwoordig onderdeel is van het Van Gogh Museum, wordt gerenoveerd. In aanloop naar de heropening komende winter vertelt het Van Gogh Museum aan de hand van een deel van de collectie het verhaal achter de kunstverzameling verzameling van Hendrik Willem Mesdag (1831-1915).

Strand te Scheveningen, 1873, Johannes Bosboom (1817-1891). Collectie Museum Mesdag, Den Haag.

De collectie die hij vanaf 1866 opbouwde, bestaat uit schilderijen, tekeningen, aquarellen en pastels van onder anderen Jean-François Millet, Anton Mauve, Jacob Maris en Jozef Israëls. Van de Franse School van Barbizon bracht Mesdag zelfs één van de grootste en belangrijkste collecties ter wereld bijeen. In 1887 opende hij Museum Mesdag in Den Haag, een van de eerste musea voor moderne kunst in Nederland.

Mesdag, die zelf ook schilder was (zijn bekendste werk is Panorama Mesdag) had ook een grote belangstelling voor schetsen en voorstudies. In samenwerking met het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD) doet het Van Gogh Museum het komende jaar onderzoek gedaan naar de collectie werken op papier uit Museum Mesdag.

Meesters uit Museum Mesdag, t/m 4 juli in het Van Gogh Museum, Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share