Geen categorie

Met een iPad kijken door de ogen van Govert Flinck

0 0
Read Time:1 Minute, 24 Second

Met een iPad in de hand een schilderij van Govert Flinck bekijken; dat kan vanaf 17 mei in Museum Catharijneconvent. Een speciaal ontwikkelde augmented reality-app geeft de toeschouwer extra informatie over de werkwijze van de schilder toen hij Isaäk zegent Jacob maakte.

Foto: Margriet van Eikema Hommes.

In de jaren dertig van de zeventiende eeuw werd Govert Flinck aangenomen als leerling in het atelier van Rembrandt. Waarschijnlijk schilderde Flinck zijn Isaäk zegent Jacob kort na zijn komst in het atelier, rond 1633-1634. De manier waarop Flinck de gezichten, lichamen en stoffen heeft geschilderd, is met het blote oog te zien. Andere technische details van zijn werkwijze zijn verborgen onder het verfoppervlak.

De in opdracht van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) ontwikkelde applicatie voor de iPad biedt de mogelijkheid door de verf heen te kijken. Museum Catharijneconvent heeft de primeur en stelt iPads beschikbaar op die ter hand kunnen worden genomen. Door de iPad op Flincks schilderij te richten, krijgt de bezoeker meer informatie. Over bijvoorbeeld het opspannen van het doek, de grondlaag, de schets en de talrijke veranderingen in de compositie. Ook de gebruikte pigmenten en de manier waarop de kunstenaar zijn penseel hanteerde komen uitgebreid aan bod.

Voor het onderzoeksproject Materiaalgebruik en schildertechniek van Rembrandts leerlingenverbleef het schilderij uit de collectie van Museum Catharijneconvent sinds 2010 twee jaar in het Ateliergebouw in Amsterdam. Hier werkt de onderzoeksafdeling van de RCE samen met het Rijksmuseum en de restauratieopleiding van de Universiteit van Amsterdam. Het project, onder leiding van dr. Margriet van Eikema Hommes, onderzocht ook andere vroege werken van Govert Flinck op materiaaltechnische en kunsthistorische aspecten.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Met een iPad kijken door de ogen van Govert Flinck

Comments are closed.