Geen categorie

Op reis door de tijd en langs musea

0 0
Read Time:2 Minute, 28 Second

“Dames en heren! De lunch wordt geserveerd! Dus laat uw minnaressen even met rust … meneer Lindbergh.” De steward kijkt daarbij naar mij, heel even luchtvaartpionier Charles August Lindbergh, die blijkbaar ook weleens de trein neemt. Het leukste reisje van Nederland in het Spoorwegmuseum begint dit jaar in een restauratierijtuig van de Oriënt-Express.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Aan boord van de Oriënt-Express

Net als vorig jaar presenteert het Spoorwegmuseum in Utrecht ook deze zomer weer een reis langs zes Nederlandse musea. Elk deelnemend museum laat kort zien waarom het een bezoekje waard is. Het gastmuseum is ditmaal zelf ook van de partij. Volgend jaar komt het met een tentoonstelling over eten en drinken in de Oriënt-Express, en bezoekers krijgen de komende week alvast een klein voorproefje.

Na een smakelijke reis door de culinaire historie keert de trein weer teug naar het heden op het voormalige station Maliebaan. Reizigers kunnen daar hun weg vervolgen naar een van de vijf andere bestemmingen. Die elk een heel eigen karakter hebben.

Beeld en Geluid neemt de forens eveneens mee terug naar het verleden, naar een tijd waarin het radiohoorspel nog springlevend was. Op deze ‘halte’ staan voorwerpen die geluiden nabootsen, zoals een ‘windmachine’. Bezoekers kunnen zelf hun eigen hoorspel maken.

Ook dit museum kijkt met de presentatie vooruit naar een komende expositie. In oktober start daar de tentoonstelling 100 jaar radio, die uiteraard ook stilstaat bij het hoorspel.

(Tekst verder onder de foto’s)

Maak zelf eens een hoorspel.
Kinderen maken kunst.

Wie liever wil schilderen, kan doorreizen naar het Cobra Museum. Daar staan tafels klaar met verf, kwasten en schildersdoeken. Schilders klaar? Schilderen maar! “Dat kan mijn neefje van vijf ook!” is een gevleugelde uitspraak over werk van Cobra-kunstenaars. Hier kunnen kinderen laten zien of dat al dan niet klopt. Deze bestemming is vooral gericht op de jonge reizigers.

Het leukste reisje van Nederland is een zeer gevarieerde trip. Reis door het oeuvre van Annie M.G. Schmidt (Kinderboekenmuseum), naar de Egyptische oudheid (Rijksmuseum van Oudheden) of neem plaats in een militair voertuig en ga in gedachten op avontuur (Nationaal Militair Museum).

Met Het leukste reisje van Nederland wil het Spoorwegmuseum drie jaar lang steeds tien dagen laten zien welke culturele bestemmingen Nederland zoals rijk is. In 2017 kreeg het museum voor dit project een extra bijdrage van 600.000 euro van de BankGiro Loterij. Volgend jaar is er weer een nieuwe reis, langs andere locaties.

Aan het begin van de reis ontvangt iedere culturele avonturier een paspoort. Bij elke bestemming krijgt hij of zij daarin een stempel. Wie zes stempels heeft verzameld, mag doorreizen naar de eindbestemming, in het museumtheater. Daar wacht ter afsluiting een betoverende reis dor de wereld van magie.

Het leukste reisje van Nederland, t/m 7 juli in het Spoorwegmuseum, Utrecht

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share