Geen categorie

Breda schenkt muurschildering aan Wroclaw

0 0
Read Time:2 Minute, 16 Second

Gemeente Breda heeft een muurschildering geschonken aan haar Poolse zusterstad Wroclaw. Het kunstwerk van de Bredase kunstenaar Zenk One (Robin Nas) werd vrijdag 28 juni onthuld.

De muurschildering in Wroclaw. Foto: Wojciech Kolacz (Otecki).

De schildering is een afscheidscadeau van Breda aan oud-burgemeester Rafał Dutkiewicz. Hij heeft ingezet voor de vernieuwing en versterking van de stedenband tussen Wroclaw en Breda. De schildering is onthuld in het bijzijn van burgemeester Paul Depla van Breda, oud-burgemeester Rafał Dutkiewicz en huidig burgemeester Jacek Sutryk van Wroclaw.

“Dat de internationale ambities van Breda niet nieuw zijn, bewijst wel onze jarenlange vriendschapsband met Wroclaw”, aldus burgemeester Paul Depla. “Een vriendschap waar we enorm veel waarde aan hechten. Met dit cadeau in de vorm van de schildering willen we dit nog eens benadrukken.”

Op de muurschildering is een weduwe te zien rouwt om het verleden maar durft te dromen over de toekomst, vertelt Zenk One over het ontwerp. “Ze houdt zich (letterlijk) warm aan het idee dat alles goed komt. De vrouw heeft een dromerige houding en kijkt vol moed naar de toekomst.”

Zenk One aan het werk. Foto: Wojciech Kolacz (Otecki).

“Achter haar staat een kapotte vaas met een patroon die de oorlog en de pijn illustreert. Voor haar zie je een plant die staat voor het leven en de groei van de stad. Om haar heen heeft ze een deken geslagen met een patroon van een dansende vrouw die vrijheid uitstraalt.”

De houding en de klederdracht komt van een traditionele Poolse volksdanseres. Dansend door het leven gaan, vrij zijn, en een zijn met elkaar. Positiviteit, beweging en vooruitgaan. Ik heb geprobeerd om dit alles met één beeld weer te geven.”

De drukke weg bij de muur werd speciaal voor de klus afgesloten, wat betekende dat Nas maximaal vijf dagen de tijd had om zijn schildering te voltooien. Het werk trok veel aandacht van omwonenden en voorbijgangers. Zo vertelt een buurtbewoner: “Het raakt me dat er op deze manier aandacht wordt gecreëerd voor de vrouwen uit de geschiedenis van Wroclaw”.

Detail uit de muurschildering. Foto: Wojciech Kolacz (Otecki).

Wroclaw schenkt op haar beurt een groot kunstwerk voor in de openbare ruimte aan Breda. Dat wordt gemaakt door Tomasz Tomaszewski. Later dit jaar maakt een andere Poolse kunstenaar, Otecki (Wojciech Kolacz), in Breda bovendien een muurschildering omdat het 75 jaar geleden is dat de Polen de Brabantse stad bevrijdden.

Om de muurschildering in Wroclaw te kunnen realiseren werkte Breda samen met onder andere de Blind Walls Gallery. Deze organisatie zet zich in om blinde muren in Breda te voorzien van schilderingen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share