Geen categorie

Azië in het Rijksmuseum

0 0
Read Time:1 Minute, 11 Second

Expositie

Vermoedelijk hing het tegeltableau op bijgaande foto ooit in een paleis. Het is van Delftse makelij en stamt uit een tijd waarin alles wat maar Aziatisch aandeed zeer geliefd was in Europa. Opvallend zijn de twee donkere figuren in het midden. Zij stellen Braziliaanse Indianen voor en moesten zorgen voor een extra exotisch tintje.

Tekst en foto: Evert-Jan Pol

Het tegelveld maakt deel uit van de expositie Azië > Amsterdam, Luxe in de Gouden Eeuw in het Rijksmuseum. Die laat zien dat in de zeventiende eeuw de steeds rijker wordende Hollandse elite in de ban raakte van voorwerpen uit Azië. De Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) bracht lakwerk, ivoor, zilver, zijde, ebbenhout, sieraden en heel veel porselein uit Azië mee naar Amsterdam. De objecten verspreidden zich vervolgens over heel Europa.

Delfts tegeltableau, ca. 1700.
Delfts tegeltableau, ca. 1700.

De tentoonstelling richt zich op de Aziatische invloeden in Amsterdam en de rest van Nederland. Die uitte zich niet alleen in de uit Azië afkomstige objecten, maar ook in Nederlandse kunst. Het al genoemde tegeltableau is daar een voorbeeld van, net als een stilleven van Jan Davidsz de Heem, met daarop een porseleinen bord en een appeltje uit China, ofwel een sinaasappel.

Het Rijksmuseum toont verder veel gebruiksvoorwerpen, zoals kabinetten en door Azië geïnspireerde kleding. Azië > Amsterdam, Luxe in de Gouden Eeuw is nog te zien tot en met 17 januari 2016.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share