Geen categorie

Kunst door de ogen van kinderen

0 0
Read Time:1 Minute, 24 Second

Nieuws

Het Van Abbemuseum en het Radboudumc hebben gisteren de Special Guestskunstapp gelanceerd. Twintig kinderen tussen de vijf en zeventien jaar delen daarin hun verhalen over zwemvliezen en handschoenen, een man in cement, laddertjes naar blauwe lucht en nog veel meer.

 

Special Guestsmuseumapp, met Apolonia van Erwin Olaf uit de collectie van Radboudumc.
Special Guestsmuseumapp, met Apolonia van Erwin Olaf uit de collectie van Radboudumc.

 

De twintig verhalen gaan over evenzoveel kunstwerken uit de collecties van het Eindhovense museum en het Nijmeegse ziekenhuis. De app is gemonteerd in verrijdbare I-padzuilen in het Radboudumc. Een swipe over een kinderportret voert naar de verhalen en de kunstwerken.

De app is onderdeel van het Special Guestsprogramma van het Van Abbe, waarmee het kunst toegankelijk wil maken voor iedereen, ongeacht leeftijd, kennis of lichamelijke beperkingen. Eerder kwam het al met een robot die het voor mensen met een fysieke beperking mogelijk maakt het museum te ‘bezoeken’.

“Wij moedigen mensen aan om de wereld vanuit een nieuw perspectief te bekijken”, legt museumdirecteur Charles Esche uit. “De frisse ideeën van kinderen en de kracht van het inzetten van kunst in de omgeving van het Radboudumc laten zien welke betekenis kunst voor de samenleving kan hebben, ook buiten de muren van het museum.”

Volgens Let Geerling van het Radboudumc is de app een nieuwe frisse manier om kunst tot de verbeelding te laten spreken. “Kunst vertelt een ander verhaal, kan in een ziekenhuis troost bieden, een klankbord zijn en de vonk van ieders eigen verbeeldingskracht sterker maken.

Kinderen uit het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis kozen de vier ‘Nijmeegse’ kunstwerken voor de app en vertellen erover. Het commentaar bij de werken uit het Van Abbemuseum komt van Eindhovense scholieren.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share