Geen categorie

Drie ton voor beeldje uit Cash op Zolder

0 0
Read Time:1 Minute, 24 Second

Nieuws

Carry gaf zich op voor het Avro-programma Cash op Zolder omdat ze 5.000 euro wilde ophalen voor de verbouwing van haar woning. De opbrengst werd iets hoger, want een zeventiende-eeuws Chinees wit porseleinen beeldje werd in Arnhem geveild voor 322.000 euro.

Het Chinese beeldje.

“Het is het hoogste bedrag dat ik ooit heb afgeslagen op een kunst- en antiekveiling”, vertelt veilingmeester Albert Keddeman van Derksen Veilingbedrijf. “Vooraf ontvingen we vanuit het buitenland al veel aanvragen voor conditierapporten van het beeldje, maar deze recordopbrengst had ik niet zien aankomen.”

Ook voor Frederik Baerveldt, taxateur van Cash op Zolder kwam de hoge prijs als een verrassing. “Dit enorm hoge bedrag was niet te voorspellen, het was de gekte van het moment. Ik denk dat dit het allerhoogste bedrag is dat in Nederland ooit is geboden voor een Blanc de Chine-beeldje. En dan te bedenken dat er vroeger in het huis, waar ik het beeldje op een kast vond, gewoon binnen gevoetbald werd door de kinderen.”

Chinees porselein wordt momenteel massaal gekocht door Chinezen, die hoge bedragen neerleggen voor het terughalen van hun eigen culturele erfgoed. 

Achterop het beeldje stond een nauwelijks leesbaar stempel met Chinese tekens. Het bleek te gaan om het zegel van de maker He Chaozong (zeventiende eeuw). Hij was een beroemde kunstenaar uit de late Ming-dynastie. Zijn werk bevindt zich in onder meer het Victoria and Albert Museum en het Rijksmuseum.

De veiling is op 10 april om 19.25 uur te zien bij de Avro op Nederland 2 tijdens de eerste aflevering van het vijfde seizoen van Cash op Zolder.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share