Geen categorie

Museum Boijmans Van Beuningen gaat verbouwen

0 0
Read Time:1 Minute, 50 Second

Museum Boijmans Van Beuningen mag verbouwen. De Rotterdamse gemeenteraad heeft vorige week met overgrote meerderheid ingestemd met de plannen. De verbouwing en renovatie nemen zeven jaar in beslag en kosten naar verwachting 223,5 miljoen euro.

Het museumgebouw wacht al jaren op onderhoud en is in de huidige staat niet meer geschikt, onder meer vanwege asbest, wateroverlast en brandveiligheid. Afgelopen maand gaf de Rotterdamse Raad voor Kunst & Cultuur een positief advies voor het zogeheten ambitiescenario. Het College van B&W deed hetzelfde voorstel aan de raad.

Het Mannetje (Manhole) van Maurizio Cattelan is een van de topstukken in de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen. Foto: Evert-Jan Pol.

Het college kiest hiermee voor een vernieuwing die verder gaat dan de nodige saneringen. Het gebouw krijgt nieuwe open entrees en ontvangstruimten. Ook komen er een moderne museumwinkel en goede horecagelegenheden en is er na de verbouwing meer ruimte voor grote tentoonstellingen. Zo moet het museum klaar zijn voor de toekomst.

De werkzaamheden starten vanaf de zomer van 2019, direct nadat het monumentale gebouw aan het Museumpark sluit. De asbestsanering neemt naar verwachting een jaar in beslag. In de tussentijd start de selectie van de architect en wordt het Plan van Eisen samengesteld dat de basis vormt voor het voorlopig ontwerp. De collectie blijft gedurende de verbouwing zichtbaar bij (inter)nationale collegainstellingen. Vanaf eind 2020, begin 2021 is die te zien in Depot Boijmans Van Beuningen, het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld.

Artist impression Depot Boijmans Van Beuningen. Ontwerp: MVRDV i.s.m. Kossmann.dejong.

Op 14 januari 2019 sluiten de zestig zalen in het Van der Steur-gebouw, de 85 jaar oude museumvleugel. Kunstliefhebbers hebben nog tot die datum de kans om de huidige collectie-opstelling De collectie als tijdmachine te bezoeken. Hierna start de uithuizing van de vaste collectie van het museum.

De tentoonstellingsvleugel van Museum Boijmans Van Beuningen blijft nog tot en met 26 mei geopend. Het museum besluit daar met een Bauhaus tentoonstelling, een selectie van de hoogtepunten uit de collectie en een tentoonstelling gewijd aan de Rotterdamse kunstenaar Co Westerik (1924-2018).

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share