Geen categorie

Westfries Museum koopt zeldzaam stilleven Pieter Gallis

0 0
Read Time:1 Minute, 9 Second

Nieuws

De collectie van Het Westfries Museum heeft een zeldzaam stilleven van de Hoornse schilder Pieter Gallis (1633-1697) gekocht.  Het is een van de slechts drie schilderijen die de kunstenaar heeft gesigneerd.

Schilderijen van Pieter Gallis komen maar zelden op de markt.  Zijn oeuvre telt slechts zo’n dertig stillevens. Hij schilderde Een festoen met bloemen en fruit tussen 1675 en 1685, wat als zijn beste periode wordt beschouwd. Het werk laat zien waar de grote kracht van Gallis ligt: in de natuurgetrouwe en  gedetailleerde weergave van bloemen en fruit. Een geliefd thema in die tijd.

Pieter Gallis (1633-1697), Een festoen met bloemen en fruit, collectie Westfries Museum, Hoorn.

Gallis is  niet heel bekend bij het grote publiek, en dat komt volgens kunsthistoricus John Brozius doordat de kunstenaar  uit liefhebberij schilderde en niet voor de markt. Hij hoefde er niet van te bestaan, want hij verdiende zijn brood  als boekhouder en vanaf 1683 als beheerder van de Hoornse bank van lening.

Het Westfries Museum  heeft het schilderij kunnen verwerven dankzij steun van de Vereniging Rembrandt, de Stichting Kerkmeijer-de Regt en de Vrienden van het Westfries Museum. Het Hoornse museum had nog geen enkel werk van Gallis in de collectie en is daarom erg blij met de nieuwe aanwinst. Het bloem- en fruitstilleven is vanaf 22 februari te zien.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share