Geen categorie

Verwoest Huis Leiden

0 0
Read Time:1 Minute, 9 Second

Nieuws / Expositie

Voor hun sloop later dit jaar krijgen vier Leidse gebouwen een tijdelijk nieuw leven als kunstwerk. De panden aan de Lammermarkt moeten wijken voor nieuwbouw van Museum De Lakenhal. Als een laatste eerbetoon vroeg dat museum kunstenaar Marjan Teeuwen de huizen onder handen te nemen. Het resultaat is Verwoest Huis Leiden.


Marjan Teeuwen, Verwoest Huis Leiden.
Marjan Teeuwen, Verwoest Huis Leiden.

 

Verwoest Huis Leiden is het zesde project binnen een reeks architectonische installaties van Teeuwen (1953). Ze liet de Leidse huizen voor een groot deel strippen. Tussenmuren zijn gesloopt en van brede doorgangen voorzien. Al het sloopmateriaal werd verzaagd en hergebruikt om een nieuw beeld op te bouwen. Zo ontstonden nieuwe doorgangen en tussenruimten en verrezen sculpturale pilaren van gestapelde deuren, plafonds, buizen en puin.

 

De nieuwe tijdelijke situatie legt Teeuwen vast in de fotoserie Verwoest Huis Leiden. Museum De Lakenhal neemt één of meerdere foto’s op in de collectie. 
Na heropening van het museum krijgen deze fotowerken een plaats in de nieuwe tentoonstellingsvleugel.

Begin 2016 sluit het museum de deuren voor een twee jaar durende restauratie en uitbreiding. De heropening vindt verwachting in het voorjaar van 2018 plaats.

Verwoest Huis Leiden, t/m 6 september (vrijdag, zaterdag en zondag, van 12-17 uur), aan de Lammermarkt 25-31 in Leiden

Marit Geluk maakte een korte documentaire over het project:

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share