Geen categorie

Vergeten kunstenaar Frans Timmers

0 0
Read Time:1 Minute, 16 Second


Expositie

In de serie vergeten kunstenaars besteedt Museum Het Domein in Sittard ditmaal aandacht aan Frans Timmers (1915-1984) uit die Limburgse stad. Timmers schilderde vooral voor zichzelf. Slechts een enkele keer maakte hij een schilderij voor iemand anders.

 

Voor veel mensen is de expositie de eerste kennismaking met de schilder. Als lid van de Limburgsche Kunstkring deed hij regelmatig mee aan groepsexposities en kreeg dan steeds veel lof voor zijn werk. Maar verkopen deed hij zijn werk niet graag. Hij toonde ze liever in de etalage van zijn eigen verfwinkel annex drogisterij. Zijn kunst kwam dus nauwelijks in omloop, met als gevolg dat slechts weinigen de kunstenaar nu nog kennen. De tentoonstelling bestaat uit ongeveer zestig werken. De meeste zijn in het bezit van Timmers’ zoon Frans jr.

Schilderij van Frans Timmers.
Schilderij van Frans Timmers.

De kunstenaar schilderde in de meest uiteenlopende stijlen: van expressionisme tot kubisme en van realisme tot abstract werk. Zijn woonplaats Sittard was een grote inspiratiebron voor Timmers. Stadsgezichten en scènes uit de feestcultuur vormen een aanzienlijk deel van zijn oeuvre. De toren van de Petruskerk figureert regelmatig samen met de andere kerken op zijn schilderijen.

Timmers bleef schilderen tot zijn dood in 1984. En niet alleen op doek, maar ook op kasten en klokken . Waar menigeen zich zou hebben laten leiden door het bestaande ontwerp maakte Timmers de panelen tot een speelveld van zijn ingeving.

Frans Timmers – Eerbetoon aan een Sittardse kunstenaar, t/m 1 november in Museum Het Domein, Sittard

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share