Geen categorie

Museum toont op een na grootste maritieme voorstelling van Nederland

0 0
Read Time:1 Minute, 15 Second

Jarenlang lagen de drie reusachtige schilderijen opgerold in het museumdepot van het Maritiem Museum Rotterdam, maar binnenkort zijn ze weer te zien. Van 5 tot en met 8 februari worden ze onder het toeziend oog van het publiek opgespannen in de entreehal van het museum. Na Panorama Mesdag zijn de doeken, met een formaat van wee meter hoog bij tien meter breed, de grootste maritieme schilderijen van Nederland.

Een van de drie delen van Panorama Burgerhout.

Panorama Burgerhout, zoals de naam van de drie schilderijen luidt, is in 1928 geschilderd door Adolf Bock en toont de schepen die door de Rotterdamse Machinefabriek en Scheepswerf Burgerhout gebouwd werden voor nationale en internationale opdrachtgevers. Volgens Maritiem Museum Rotterdam zijn de schilderijen van groot historisch belang. Ze geven inzicht in de verscheidenheid en het vakmanschap van de Rotterdamse scheepsbouwer.

De afgelopen maanden is Panorama Burgerhout  gerestaureerd door de Stichting Restauratieatelier Limburg, een van de weinige ateliers in Nederland die doeken van een dergelijk formaat kan restaureren. Dit bleek nog een flinke klus, gezien de omvang, de zware vervuiling en de beschadiging van de doeken. De schilderijen hingen jarenlang in een personeelskantine, waar gerookt en gegeten werd. Aan de vegen op twee van de doeken was te zien dat ze bovendien regelmatig met een natte spons zijn afgenomen, waardoor het vuil extra vast zat. Een van de doeken had een dikke, vergeelde en uitgelopen vernislaag die duidelijk niet door de schilder was aangebracht.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share