Geen categorie

Rondleiding voor baby’s in Gemeentemuseum

0 0
Read Time:2 Minute, 0 Second

In het buitenland bestaan babytours in kunstmusea al langer. Het Deense museum Brandts kent bijvoorbeeld Brandts med Baby (Brandts met baby). In de Nederlandse musea is er nog geen educatief aanbod voor kinderen onder de drie jaar oud. Brigitte Timmermans van Kunstfanaatjes brengt daar verandering in. Op haar initiatief vindt op dinsdag 11 juli de eerste Nederlandse museumtour voor baby’s plaats: Boogie Woogie, Baby!.

De rondleiding is bedoeld voor baby’s van 4 tot 18 maanden oud en hun ouders. Alle zintuigen komen aan bod en ontdekken en beleven zijn daarbij de sleutelwoorden. Ouders leren hoe ze samen met hun jonge kinderen naar kunst kunnen kijken. Ook staat de interactie tussen ouders en kind centraal.

Mondriaan & De Stijl, Gemeentemuseum Den Haag. Foto: Gerrit Schreurs.

Timmermans vindt dat er in kunstmusea te weinig aandacht is voor de allerkleinsten. Daarom startte ze begin dit jaar de site Kunstfanaatjes, die tips geeft voor een bezoek met baby’s en peuters.

“Als deze leeftijdsgroep al in het museum komt, is dat vaak wanneer er een activiteit voor oudere broers of zussen georganiseerd is. De taak van de ouders is dan om de kleintjes in toom te houden: niet laten gillen, huilen, kruipen of rennen tussen de peperdure kunstwerken. Wij vinden het nu tijd om aan de allerkleinsten te denken. Ook baby’s en peuters kunnen van kunst genieten. Het is een volwaardige doelgroep die serieus genomen moet worden en een warm welkom verdient in het museum.”

De pilot-rondleiding Boogie Woogie, Baby! is gratis toegankelijk. Zoals de naam al doet vermoeden, staat de activiteit helemaal in het teken van Mondriaan, wiens Victory Boogie Woogie in het Gemeentemuseum hangt. Baby’s (en hun ouders) worden aan de hand van liedjes en voorwerpen meegenomen in de wereld van Piet Mondriaan. Timmermans koos voor Mondriaan als thema omdat baby’s volgens haar dol zijn op het kleurrijke werk van deze kunstenaar.

De babytour vindt plaats voor openingstijd van het museum en ouders hoeven dus niet te vrezen voor scheve gezichten van andere bezoekers. En ze hoeven zich ook geen zorgen te maken over slapende kindjes, voedingsmomenten of een poepluier. Er liggen draagzakken klaar.

Inschrijven voor Boogie Woogie, Baby!, dinsdag 11 juli, 9-10 uur in Gemeentemuseum Den Haag. Inschrijven kan vóór 26 juni per mail bij Kunstfanaatjes.

Zie ook: Site geeft tips voor geslaagd museumbezoek met peuters

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share