Geen categorie

Teylers Museum koopt havengezicht Wijnand Nuijen

0 0
Read Time:1 Minute, 53 Second

Teylers Museum heeft het schilderij Een drukke haven in Normandië van Wijnand Nuijen toegevoegd aan zijn collectie. Het werk uit 1836 is daarmee voor het eerst in 180 jaar weer terug in Nederland.

Het levendige schilderij toont een gefantaseerd Normandisch havenstadje tegen hoge krijtrotsen. Volgens het museum is deze voorstelling Nuijen op zijn best. Kenners rekenen het schilderij tot één van zijn topstukken vanwege de spannende compositie en de virtuoos geschilderde details.

Het Haarlemse museum kocht het schilderij afgelopen winter bij Christie’s Amsterdam. Daarna kreeg het eerst een uitvoerige schoonmaakbeurt. Vanaf vandaag heeft het stuk een ereplek in de Eerste Schilderijenzaal.

Wijnand Nuijen, Een drukke haven in Normandië, 1836, olieverf op doek, Teylers Museum, Haarlem.

Werk van Nuijen komt slechts zelden op de markt. Doordat de schilder al op 26-jarige leeftijd overleed, liet hij namelijk slechts een bescheiden oeuvre achter. Zijn werk bevindt zich voornamelijk in museale collecties.

Het havengezicht was lang in bezit van een adellijke Duitse familie. Die gaf het begin jaren zeventig in bruikleen aan het Altonaer Museum in Hamburg. Teylers kon het schilderij aankopen dankzij steun van de Roodenburg Van Looy Stichting.

De jonggestorven Wijnand Nuijen (1813-1839) is een van de opvallendste romantische Nederlandse schilders. In tegenstelling tot zijn landgenoten was hij direct geïnspireerd door de Franse en Engelse schilderkunst van zijn tijd. Met een lossere schilderstijl en uitgesproken kleurgebruik tot gevolg. Om inspiratie op te doen, reisde Nuijen langs de Franse kust.

Nuijen was leerling van de bekende landschapsschilder Andreas Schelfhout (1787-1870), maar zijn romantische, bijna sprookjesachtige verbeeldingen van Normandië sluiten meer aan bij de toenmalige internationale dan bij de Nederlandse kunst. Hoewel hij daarom aanvankelijk kritiek kreeg, was bij zijn vroege dood iedereen overtuigd van zijn grote talent. Ook koning Willem II was onder de indruk. Hij bezat meerdere schilderijen van Nuijen.

“Met deze aankoop gaat een lang gekoesterde wens in vervulling”, aldus Michiel Plomp, hoofdconservator kunstverzamelingen. “Teylers Museum bezit van alle belangrijke Nederlandse kunstenaars uit het begin van de negentiende eeuw schilderijen. Nuijen werd nog gemist, juist omdat zijn oeuvre zeldzaam is en de schilder ook een internationaal verhaal te vertellen heeft. En hoe kunnen we zijn band met Frankrijk beter laten zien dan met dit topstuk?”

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share