Geen categorie

Topstukken Mauritshuis op tournee door de VS

0 0
Read Time:1 Minute, 33 Second

Johannes Vermeer (1632-1675), Meisje met de parel, c. 1665, doek, 44,5 x 39 cm., Den Haag, Mauritshuis.

Enkele topstukken uit het Mauritshuis in Den Haag gaan op tournee door de Verenigde Staten. Tussen januari 2013 en januari 2014 zijn de werken daar in drie musea te zien.

Het Fine Arts Museums of San Francisco en het High Museum of Art in Atlanta tonen in totaal 35 werken van Hollandse meesters uit het Mauritshuis. The Frick Collection in New York toont slechts tien werken, omdat dit een kleiner museum is. Onder de stukken bevinden zich meesterwerken van Johannes Vermeer, Rembrandt, Frans Hals, Jan Steen en Jacob van Ruisdael. Het schilderij Vaas met bloemen van Rachel Ruysch, een van de weinige vrouwelijke schilders uit de Gouden Eeuw, wordt speciaal voor de Amerikaanse tentoonstellingen gerestaureerd.

Het grootste deel van de werken gaat dit jaar eerst nog naar Japan. Daar zijn de schilderijen achtereenvolgens te zien in het Tokyo Metropolitan Art Museum en het Kobe City Museum. De reizende tentoonstellingen naar Japan en de Verenigde Staten bieden het Mauritshuis de kans om de verzameling van Hollandse meesters onder de aandacht te brengen van een groot internationaal publiek.

De aanleiding voor Mauritshuis om een keuze uit de collectie op reis te sturen is een grootscheepse renovatie aan het museumpand, die in 2014 wordt afgerond. De vaste collectie van het Mauritshuis blijft tijdens de renovatie ook in Nederland zichtbaar voor publiek. Ze verhuist tijdelijk naar het Gemeentemuseum Den Haag. Vanaf 28 april zijn daar ruim 110 topstukken in een aparte vleugel te zien. Blikvangers Meisje met de parel van Vermeer en Het Puttertje van Carel Fabritius zijn voor ze op tournee gaan naar Japan en de Verenigde Staten tot en met 28 mei te bewonderen in het Gemeentemuseum.

Zie ook: Topstukken Mauritshuis tijdelijk naar Gemeentemuseum

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share