Geen categorie

Verzamelaar en kunstenaar schenken aan Rijksmuseum Twenthe

0 0
Read Time:1 Minute, 49 Second

Nieuws

Rijksmuseum Twenthe heeft meerdere kunstwerken gekregen van verzamelaar Ingrid Blans, eigenaar van Collectie Wilploo. Werk van onder anderen Renie Spoelstra, Bram Bogart, Zoltin Peeter en Els Binnendijk behoort nu tot de collectie. Ook beeldhouwer Ludwig Vandevelde deed een schenking: twee realistische houtsculpturen uit zijn reeks Pieta uit 2013.

Werk van Renie Spoelstra op zaal in Rijksmuseum Twenthe.
Werk van Renie Spoelstra op zaal in Rijksmuseum Twenthe.

 

Rijksmuseum Twenthe ontving eind 2013 al meer dan tachtig etsen, gravures, linosneden, zeefdrukken, litho’s en houtsneden uit de privécollectie Wilploo van de Enschedese Ingrid Blans. Dit jaar gaf ze nog eens zeventien werken. “Het is niet de eerste keer dat ik iets aan het Rijksmuseum Twenthe geef en wat mij betreft is het ook nog niet de laatste keer”, aldus Blans.

“Mijn kinderen hebben geen interesse om de collectie te beheren als ik er niet meer ben. Ze hebben wel wat werken uitgezocht die ze graag aan de muur hebben. Maar mijn dochter zegt: ‘Mam, ik hoef geen stapels kunst onder mijn bed zoals jij!’. Daarom is het fijn als een deel van de collectie terechtkomt in het museum dat ik al sinds mijn komst naar Enschede in 1968 een warm hart toedraag. Er is niets mooier dan andere mensen te laten meegenieten van de schoonheid van de werken waar ik mijn leven lang al naar heb kunnen kijken.”

De Belgische beeldhouwer Ludwig Vandevelde (1957) gaf het museum de twee jaar oude realistische beelden Mater Dolorosa 1 en Graf. Het eerste toont een zittende vrouw, starend in de verte, met haar handen rustend op haar knieën. Het tweede is een rustbank, comfortabel ogend, maar in werkelijkheid koel en hard.

Ludwig Vandevelde (1957), Mater Dolorosa 1, 2013, collectie Rijksmuseum Twenthe, Enschede.
Ludwig Vandevelde (1957), Mater Dolorosa 1, 2013, collectie Rijksmuseum Twenthe, Enschede.

 

Hoofd collecties Paul Knolle noemt de schenkingen “een mooie aanvulling op de collectie naoorlogse kunst van Rijksmuseum Twenthe” en “een geweldige aanwinst voor het museum”. Een aantal werken uit de schenking van Ingrid Blans zijn op dit moment te zien als onderdeel van de tentoonstelling De Gouden Eeuw van Twente. De sculpturen van Vandevelde hebben een plek gekregen in zaal 30 van het museum.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share