Geen categorie

Particulieren doneren zeldzaam glas aan De Lakenhal

0 0
Read Time:1 Minute, 19 Second

Nieuws

De collectie van Museum De Lakenhal is uitgebreid met een zeldzaam achttiende-eeuws kelkglas met een typisch Leids opschrift. Het werd op bijzondere wijze eigenaar, aldus het museum. Twaalf particulieren brachten het benodigde bedrag namelijk bijeen en kocht het glas.

Het loodglas is versierd met de spreuk Haec Libertatis Ergo (Dit omwille van de vrijheid). Het is daarmee een echt 3-Octoberglas dat onlosmakelijk verbonden is met de geschiedenis van de stad Leiden. Het gelegenheidsglas is waarschijnlijk gebruikt bij herdenkingen van het Leidens Ontzet.

Centraal in de voorstelling staat een pijlenbundel die de zeven vrije Provinciën van de Nederlanden symboliseert, waarvan het ontzet van Leiden het begin was. Onder de bundel staat een trofee, bestaand uit vaandels, trommels, kanonnen, laadstokken, hellebaarden en pieken. Een dergelijk glas ontbrak in de glascollectie van De Lakenhal.

Kelkglas, eerste kwart 18de eeuw. Engels glas met Nederlandse gravering, onbekende graveur. Collectie Museum De Lakenhal, Leiden. Schenking, 2015.
Kelkglas, eerste kwart 18de eeuw. Engels glas met Nederlandse gravering, onbekende graveur. Collectie Museum De Lakenhal, Leiden. Schenking, 2015.

Onlangs spotte Leidenaar Geert Crielaard het glas op een kunstbeurs. Hij dacht direct aan aan het Leidse museum. Crielaard: “Wij hebben de handen ineen geslagen en met twaalf particulieren het bedrag bij elkaar gebracht om het glas voor Museum De Lakenhal te kunnen aankopen”. Museumdirecteur Meta Knol reageert verheugd: “Wij vinden het een fantastisch gebaar en zijn bijzonder blij met deze mooie toevoeging aan de collectie”.

Traditiegetrouw is Museum De Lakenhal op 3 oktober gratis te bezoeken tussen 10 en 13 uur. De rest van de dag is het museum gesloten. De nieuwste aanwinst is die dag dus gratis te bezichtigen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share