Geen categorie

Kaartverkoop Museum Voorlinden van start

0 0
Read Time:2 Minute, 10 Second

Nieuws

Nog minder dan een maand, en dan opent Museum Voorlinden in Wassenaar de deuren. Het biedt onderdak aan de collectie van industrieel en verzamelaar Joop van Caldenborgh. De online kaartverkoop is vandaag gestart.

 

Museum Voorlinden, Wassenaar. Foto: Pietro Savorelli.
Museum Voorlinden, Wassenaar. Foto: Pietro Savorelli.

 

Oprichter Van Caldenborgh nodigt iedereen uit om “in het museum en in de natuur van Voorlinden het avontuur aan te gaan. Je hoeft geen kunstkenner te zijn, wees vooral een kunstkijker.”

Het nieuwe museum van oud-Rijksmuseumdrecteur Wim Pijbes staat op Landgoed Voorlinden, aan de kust, midden in de duinen. De bossen, duinweide en duingebieden zijn vrij toegankelijk voor wandelaars.

 

Duinen op landgoed Voorlinden.
Duinen op landgoed Voorlinden.

 

Getuige de eerste foto’s is Voorlinden (deels) een daglichtmuseum. Dat blijkt ook uit het persbericht: “Het kenmerkende heldere licht van de Hollandse kust valt dankzij 115.000 onder een hoek afgesneden pijpen van over het gehele dak indirect naar binnen”.

De eerste collectiepresentatie begint met het schilderij Maannacht uit 1912 van Jan Sluijters. Volgens het persbericht gaat Full Moon, zoals de titel luidt, “over kijkgenot, het plezier van het kijken, vergelijken en ontdekken”. De tentoonstelling omvat ruim veertig uiteenlopende kunstwerken uit verschillende periodes en windstreken.

Full Moon biedt een a-historische dwarsdoorsnede en eerste kennismaking met de diversiteit van de collectie”, aldus het persbericht. “De bezoeker wordt uitgenodigd zelf verbanden en vergelijkingen te maken en uitgedaagd zelf een mening te vormen.”

 

Ellsworth Kelly, Bloemlezing Museum Voorlinden, Wassenaar. Foto: Antoine van Kaam.
Ellsworth Kelly, Bloemlezing Museum Voorlinden, Wassenaar. Foto: Antoine van Kaam.

 

Ook wijdt het museum een tentoonstelling aan Ellsworth Kelly, een van de eerste verzamelliefdes van Joop van Caldenborgh. Hij kocht al vroeg het schilderij Blue Ripe uit 1959. De voorbereidingen waren in volle gang toen de kunstenaar op 27 december 2015 overleed. De expositie is daarom hommage aan de kunstenaar en zijn oeuvre. Ellsworth Kelly, Bloemlezing is de eerste Ellsworth Kelly-tentoonstelling in Nederland sinds de presentatie in het Stedelijk Museum Amsterdam in 1979.

Skyspace van James Turrell en de corten stalen sculptuur Open Ended van Richard Serra zijn enkele van de permanent getoonde werken. Ook altijd aanwezig is een illusionistische Swimming Pool van de Argentijnse kunstenaar Leandro Erlich. Semi-permanent zijn Couple under an Umbrella van de Australiër Ron Mueck en de glassculpturen van Roni Horn. Deze kunstwerken krijgen elk een aparte zaal.

Museum Voorlinden in Wassenaar, open vanaf 11 september

 

Richard Serra (1938) Open Ended (2007-2008) Museum Voorlinden, Wassenaar. Foto: Antoine van Kaam.
Richard Serra (1938) Open Ended (2007-2008) Museum Voorlinden, Wassenaar. Foto: Antoine van Kaam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share