Geen categorie

Museum Gouda koopt schilderij Floris Arntzenius

0 0
Read Time:1 Minute, 29 Second

Nieuws

Museum Gouda heeft een naar eigen zeggen kostbaar schilderij van Floris Arntzenius aangekocht. Het gaat om het impressionistische Strand bij Scheveningen uit omstreeks 1900.

Het grote publiek kan de nieuwe aanwinst voor het eerst zien in het voorjaar van 2017. Dan wijdt het museum namelijk een grote tentoonstelling aan Floris Arntzenius. Strand bij Scheveningen krijgt daar een prominente plek. Volgens het museum komen dergelijke impressionistische schilderijen van Nederlandse kunstenaars uit deze periode niet veel voor in de vaderlandse musea.

Floris Arntzenius (1864-1925) was de oom van verzamelaar en schilder Paul Arntzenius, van wie Museum Gouda zo’n vijftig jaar geleden een omvangrijke schilderijencollectie kreeg. Met werk uit de negentiende eeuw, van kunstenaars als Henri Fantin-Latour en Willem Tholen.

 

Floris Arntzenius, Strand bij Scheveningen, ca. 1900, Museum Gouda.
Floris Arntzenius, Strand bij Scheveningen, ca. 1900, Museum Gouda.

 

Paul Arntzenius schilderde zelf ook, maar niet zo verdienstelijk als zijn oom Floris. Die werd vooral bekend door zijn Haagse straatjes. Museum Gouda wil volgend jaar de aandacht vestigen op zijn minder bekende werk: de portretten van zijn dochtertjes en zijn stillevens.

En het nu aangekochte strandgezicht zal dus ook niet ontbreken. Het schilderij toont twee zittende vrouwen op het strand, afgekeerd van de kijker. Er zijn geen spelende kinderen en van strandplezier lijkt geen sprake. We zien alleen twee zelfstandige vrouwen rond 1900. De atmosfeer is heiig.

Volgens het museum past de nieuwe aanwinst qua sfeer goed bij de huidige collectie van Paul Arntzenius. “Het werk oogt enigszins mysterieus. Het is een klein meesterwerk. De Franse kant van de Nederlandse kunst rond 1900 krijgt met dit verrassende en aantrekkelijke schilderij meer zichtbaarheid.”

Museum Gouda kon het aankopen dankzij financiële steun van de Vereniging Rembrandt en haar Ruze Fonds. Hoeveel het heeft betaald, heeft het niet bekendgemaakt.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share