Geen categorie

Van Gogh Museum toont hoogtepunten uit topcollectie

0 0
Read Time:1 Minute, 39 Second

Nieuws / Expositie

“De schilders – om alleen van hen te spreken – spreken als ze dood en begraven zijn via hun werk tot een nieuwe generatie of tot verschillende generaties.” Dit schreef Vincent van Gogh aan zijn broer Theo, waarschijnlijk niet vermoedend dat hij zelf een grote inspiratie zou worden voor kunstenaars na hem. Het Van Gogh Museum laat in een nieuwe tentoonstelling de impact van de schilder zien op de belangrijkste kunstenaars aan het begin van de twintigste eeuw.

 

Wassily Kandinsky, Herfstlandschap met boten, 1908, olieverf op karton, Merzbacher Kunststiftung.
Wassily Kandinsky, Herfstlandschap met boten, 1908, olieverf op karton, Merzbacher Kunststiftung.

 

In de presentatie Van Gogh inspireert. Matisse, Kirchner, Kandinsky. Hoogtepunten uit de Merzbacher Collectie besteedt het Van Gogh Museum aandacht aan de wijze waarop Van Gogh de Franse fauvisten en Duitse expressionisten beïnvloed heeft. Veertien werken uit de Merzbacher Collectie zijn te zien. De Merzbacher Collectie, bijeengebracht door Werner en Gabrielle Merzbacher, geldt als een van de mooiste particuliere kunstverzamelingen ter wereld.

Onderdeel van de selectie zijn Interieur in Collioure (Middagrust) van fauvist Henri Matisse, Herfstlandschap met boten van Der Blaue Reiter-kunstenaar Wassily Kandinsky en het expressieve Meisje met kat, Fränzi van Die Brücke-kunstenaar Ernst Ludwig Kirchner. Stuk voor stuk iconische voorbeelden binnen het oeuvre van de kunstenaars.

 

TG4sWqAcEuyeGps0FSu455FbjIObYwnPQIAnbZfxwBBL5dhOkV1YxGn5bk7rvxRQXXPiVrPVA8EyzCEMdHJW2vuoQSozds7Bms3oldU4cbQ=s809

 

De fauvisten in Frankrijk en de Duitse expressionisten van Die Brücke en Der Blaue Reiter zochten vanaf 1905 naar manieren om de zeggingskracht van hun werken te vergroten. Van Goghs kleurrijke, levendige en emotioneel geladen schilderijen vormden daarbij een bron van inspiratie. De bezieling in zijn werk sterkte zowel de fauvisten als de expressionisten in de behoefte hun gevoelens te uiten in hun kunst. Deze vernieuwers zochten vrijheid in vorm en kleur en gingen daarin een stap verder dan Van Gogh. Of zoals Brücke-kunstenaar Max Pechstein later verklaarde: “Van Gogh was een vader voor ons allen!”

Van Gogh inspireert. Matisse, Kirchner, Kandinsky. Hoogtepunten uit de Merzbacher Collectie, t/m 27 november in het Van Gogh Museum, Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share