Geen categorie

Kunsthandelaar ontdekt 3 schilderijen familie Koekkoek

0 0
Read Time:2 Minute, 30 Second

Kunsthandelaar Kas Buunk heeft de afgelopen weken drie schilderijen ontdekt van de familie Koekkoek. Het gaat om werken van vader Hermanus Koekkoek en zijn zoons Willem en Jan H.B. Koekkoek.

Hermanus Koekkoek (1815-1882), Op een rivier zeilende tjalk in een stevige bries,
olieverf op paneel.

Hij vond de Koekkoeks op drie veilingen bij drie verschillende veilinghuizen. In totaal betaalde hij er ruim 4.000 euro voor. De werkelijke totale waarde van de schilderijen is naar schatting zo’n 65.000 euro.

Een jeugdwerk van Jan H.B. Koekkoek wist Buunk te kopen voor ‘slechts’ 465 euro. Medewerkers van het veilinghuis hadden de signatuur kennelijk over het hoofd gezien, schrijft De Gelderlander. De voorstelling toont een zeilbootje op het water.

Van Jans broer Willem Koekkoek kocht Kas Buunk een stadsgezicht. In de catalogus stond het vermeld als een werk van een onbekende K.K. De eerste K bleek een W te zijn. Een vergelijkbaar werk van Willem Koekkoek hangt in het B.C. Koekkoek-Haus in Kleef.

Willem Koekkoek (1839-1895),
Zonnig fantasiegezicht op de Sint Maartenskerk, Zaltbommel,
olieverf op paneel.

Van Jan en Willems vader Hermanus ontdekte Buunk een riviergezicht met twee boten. Volgens het veilinghuis ging het om een schilderij van Jan H.B. Koekkoek, maar de jonge kunsthandelaar herkende al snel Hermanus Koekkoek als maker. Via een bekende die bij Christie’s in Londen werkt, kon hij achterhalen dat dit schilderij daar in 1888 al eens was geveild voor 35 pond en 18 guinea.

Hermanus Koekkoek was een bekende en succesvolle zeeschilder. Met een fijne penseelstreek en oog voor detail schilderde hij het dagelijkse leven van het vissersvolk op de schepen. De schilder vond inspiratie in de Zeeuwse wateren en op en rond de Zuiderzee, het huidige IJsselmeer.

Johannes Hermanus Barend ‘Jan H.B.’ Koekkoek (1840-1912),
Zeilboot met op de achtergrond een kerktoren,
olieverf op paneel.

Hij leerde het schildersvak aan zijn zoons Hermanus jr., Jan H.B. en Willem. Willem was de enige van de schildersfamilie Koekkoek die zich specialiseerde in het Hollandse stadsgezicht, met Cornelis Springer als zijn grote voorbeeld. Jan H.B. was van de vier zoons de meest veelzijdige kunstenaar. Hij schilderde onder meer visserstaferelen, strandgezichten met bomen, schelpenvissers en polderlandschappen.

Het is al de derde keer in korte tijd dat de 25-jarige Kas Buunk, werkzaam bij kunsthandel Simonis & Buunk in Ede, voor relatief weinig geld schilderijen van grote kunstenaars kon kopen. Eerder stuitte hij op werken van Andreas Schelfhout en Cornelis Springer. Ursula Geisselbrecht, directeur van het B.C. Koekkoek-Haus in Kleef, noemt de jonge kunstehandelaar daarom “een echte Sherlock Holmes”.

De drie ontdekte Koekkoeks zijn nu nog in Kleef en zijn van 11 tot en met 19 mei te zien op Art Breda. Daarna gaan ze weer terug naar het B.C. Koekkoek-Haus in het Duitse Kleef.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
100 %
Surprise
Surprise
0 %
Share