Geen categorie

Liefs van Julia: schatten uit de Bronstijd

0 0
Read Time:1 Minute, 16 Second

Tijdens de aanleg van de eind vorig jaar geopende Westfrisiaweg tussen Alkmaar en Enkhuizen kwam een grote bodemschat boven water. Archeologen vonden onder meer 35.000 dierenbotten, bijna 12.000 scherven, zeventig huizen, vijf skeletten en drie grafheuvels. Een selectie is te zien in de familietentoonstelling Liefs van Julia in Huis van Hilde.

De bronsschat van Medemblik.

De aanleg van de N194 en N307 bood een unieke kans om van west naar oost door de hele regio West-Friesland 25 hectare land te onderzoeken. Resultaat was een schat aan informatie over de Bronstijd, zo’n 3000 jaar geleden, en een enorme hoeveelheid vondsten. Zoals een peddel en een plankladder van hout, mysterieuze aardewerken schijven, een sikkel van vuursteen, een bronzen beitel, en botten van een eland en een tuimelaar.

De bronsschat van Medemblik geldt als de topvondst van de opgraving. Deze bestaat uit vijftien voorwerpen, waaronder bronzen armbanden en mantelspelden en een hanger. De kostbaarheden komen waarschijnlijk uit Scandinavië. Ze zijn ooit achtergelaten in een greppel. Na restauratie zijn ze nu te bewonderen in het museum in Castricum.

Julia met de brilfibulae uit de bronsschat.

Onderdeel van de expositie is een virtualreality-tour door de Bronstijd. Het zestienjarige meisje Julia vertelt daarin over haar leven. Haar skelet is gevonden in Bovenkarspel. Dankzij forensische technieken kreeg ze weer een gezicht.

Liefs van Julia: Schatten uit de Bronstijd van Noord-Holland, t/m 15 september in Huis van Hilde, Castricum

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share