Geen categorie

Het geheim van Hilma af Klint

0 0
Read Time:1 Minute, 13 Second

Hilma af Klint, De tien grootste, nr 7, tempera op papier, 328 x 240 cm, 1907.

Het werk van de Zweedse kunstenares Hilma af Klint (1862-1944) is een van de best bewaarde geheimen uit de kunstgeschiedenis van de vorige eeuw. Dit komt mede doordat ze had laten vastleggen dat het pas twintig jaar na haar dood openbaar mocht worden. Museum voor Moderne Kunst Arnhem ontrafelt dit geheim.

Af Klint kreeg al vroeg belangstelling voor het occulte. Zo raakte ze op haar zeventiende betrokken bij seances. Op haar vroegere werk heeft die invloed geen invloed; na haar studie aan de kunstacademie in Stockholm vestigde ze zich als portret- en landschapsschilder. Pas in 1904 veranderde haar werk ingrijpend. Ze kwam een belofte na aan een van haar spirituele leiders en besloot een jaar lang alleen maar altaarstukken te maken met een spirituele boodschap.

Dit was het begin van haar spirituele oeuvre. Het hoogtepunt daarin vormen misschien wel de schilderijen die ze vanaf 1906 maakte terwijl ze in trance was. Dit zijn voor het merendeel abstracte werken in hallucinerende kleuren en met reusachtige afmetingen. De serie De Tien Grootsten ontstond in die periode. Deze schilderijen meten elk 3,5 bij 2,4 meter en behoren daarmee tot de grootste abstracte werken uit die tijd.

De geheime schilderijen van Hilma af Klint. Een Zweedse pionier, 7 maart t/m 31 mei in Museum voor Moderne Kunst Arnhem

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share