Geen categorie

Boijmans koopt schilderij Leonora Carrington

0 0
Read Time:1 Minute, 29 Second
Leonora Carrington, Again the Gemini are in the Orchard, 1947, Museum Boijmans Van Beuningen.

Museum Boijmans Van Beuningen heeft een topstuk van Leonora Carrington gekocht. Het is het eerste werk van deze kunstenaar in een Nederlandse openbare collectie. Het schilderij is vanaf vandaag te zien.

Het Rotterdamse museum kon Again the Gemini are in the Orchard aankopen dankzij bijdragen van verschillende fondsen, waaronder het Mondriaan Fonds en Vereniging Rembrandt. Het kocht het stuk van een particulier “met een uitmuntende collectie surrealistische kunst”. Het werk is opgenomen in de tentoonstelling Als de luiken sluiten, die nog duurt tot en met 26 mei.

Vlak nadat Leonora Carrington (1917-2011) het schilderij had voltooid, kocht de steenrijke Brit Edward James het aan. Hij bezat meerdere werken van kunstenaars als Dorothea Tanning en Leonor Fini. Vanaf de jaren veertig begon James ook het werk van Carrington te verzamelen.

Toen zijn stichting eind jaren zeventig in geldnood verkeerde, kwam een aantal sleutelwerken van Salvador Dalí en René Magritte in het bezit van Museum Boijmans Van Beuningen. Dit was het begin van een verzameling surrealistische kunst die tegenwoordig al zo’n 150 bijzondere werken van kunstenaars in de kring rond Breton omvat.

De fraaiste stukken van Carrington, waaronder het schilderij Again the Gemini are in the Orchard uit 1947, hield James echter tot aan zijn overlijden in 1984 in bezit. Het werk werd na zijn dood geveild en kwam via de galerie die het kocht niet veel later in particulier bezit.

Museum Boijmans Van Beuningen kijkt de laatste jaren actief naar kunstenaars die in het verleden over het hoofd zijn gezien en van wie het vindt dat ze wel degelijk museale aandacht en erkenning verdienen. Vrouwelijke surrealisten als Carrington horen bij die groep.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share