Geen categorie

Eye conserveert zeldzame Russische trailer

0 0
Read Time:1 Minute, 0 Second

Nieuws

Filmmuseum Eye heeft een bijzondere vondst uit de eigen collectie geconserveerd. Het betreft de enige trailer voor de zwijgende Russische film Het elfde jaar (1928) van Dziga Vertov. De vondst is zo zeldzaam omdat er slechts een aantal trailers van zwijgende Sovjetfilms bewaard zijn gebleven.

Still uit de trailer.

De trailer van Het elfde jaar is in 2010 na een lange omweg in Eye terechtgekomen. De Nederlandse verzamelaar Steef Davidson kocht de trailer en een aantal andere documenten zo’n 25 jaar geleden direct van de familie van Vertov. In 2010 gaf Martijn Le Coultre (Affichemuseum) de trailer, die hij inmiddels van Davidson had overgenomen, aan Eye in bruikleen.

Tot voor kort waren er maar drie of vier trailers bekend uit de vroege Sovjetperiode. Alleen daarom al is deze trailer een belangrijke aanvulling op de Eye-collectie. Ook bijzonder volgens Eye is de abstracte, getekende vorm van de trailer. De trailer is een film op zich, en niet alleen maar een aankondiging van een nieuwe film.

Eye vertoont de trailer op 28 september als voorfilm bij Pantserkruiser Potemkin. Die film maakt deel uit van het filmprogramma Ruskino 1913-2013.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share