Geen categorie

Post/Delete

0 0
Read Time:2 Minute, 1 Second
Fotohoekje in de tentoonstelling.

Recensie

Een profielwerkstuk van twee zeventienjarige scholieren groeide uiteindelijk uit tot de tentoonstelling Post/Delete in Stedelijk Museum Schiedam. Isa de Looff en Lisa Wieriks geven daarin een kijkje in de belevingswereld en het onlinegebruik van jongeren.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

De twee leerlingen van het Stedelijk Gymnasium Schiedam waren bezig met een werkstuk over het zelfbeeld van jongeren en de invloed van sociale media daarop. Op een gegeven moment kregen ze het idee voor een tentoonstelling over dit onderwerp, waarop ze het museum in hun stad benaderden. Dat had er wel oren naar. Het plan paste namelijk binnen het project Mijn Schiedam, waarin het museum samenwerkt met Schiedammers die zelf het initiatief nemen.

Door sociale media, en dan met name Instagram kijken jongeren steeds vaker naar zichzelf. Ze plaatsen vaak selfies, waarop ze natuurlijk zo mooi mogelijk voor dag moeten komen. En dat kan invloed hebben op hun zelfbeeld. In de tentoonstelling laten de jonge expositiemakers ze zien dat een geplaatste ‘perfecte’ foto vaak voorafging door ‘mislukte’ foto’s die het internet net haalden.

Er is ook werk te zien van kunstenaars die zich bezighouden met het perfecte plaatje. Zo maakt het Instagram-account van Lil Miquela deel uit van de tentoonstelling. De jonge vrouw heeft al zo’n anderhalf miljoen volgers. Ze is mooi, grappig, slim. Ze bestaat echter niet; ze is een virtueel personage.

(Tekst gaat verder onder Instagrampost)

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Blooming and blossoming and thinking about Lady Gaga’s Met Gala look(s) for the next, oh, 472 years.

Een bericht gedeeld door *~ MIQUELA ~* (@lilmiquela) op

Verschillende hoekjes in de tentoonstelling nodigen uit voor een selfie, waarvoor je ook nog lekker mal kunt uitdossen. De spiegelwand en het decor met strandstoel werken op mij als stroop op een vlieg. Sneleven een foto maken, is de gedachte die opkomt. Ik realiseer me weer eens dat ook ik het socialmedia-virus te pakken heb.

Met hun tentoonstelling slagen Isa en Lisa er dus duidelijk in bezoekers aan het denken te zetten over hun gebruik van sociale media. Chapeau! En ook een pluim aan Stedelijk Museum Schiedam omdat het de twee scholieren een podium gaf. Dat mag wel vaker.

Post/Delete – Het perfecte plaatje, t/m 16 juni in Stedelijk Museum Schiedam

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share