Geen categorie

Isa Genzken: beetje vreemd

0 0
Read Time:2 Minute, 6 Second

Recensie

Zeven gipsen bustes van de legendarische faraokoningin Nefertiti staan in een schuine rij achter elkaar. Allemaal dragen ze een bril. Deze installatie van Isa Genzken (1948) is nog een van haar minst opmerkelijke creaties. Je kunt veel over haar werk zeggen, maar niet dat het saai is. Zoveel maakt de grote overzichtstentoonstelling in het Stedelijk Museum wel duidelijk.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

 

Isa Genzken, Nofretete, 2014.
Isa Genzken, Nofretete, 2014.

 

Het museum noemt Mach Dich hübsch! een avontuurlijke reis door veertig jaar artistieke durf en vindingrijkheid. Een gebrek aan dat laatste heeft de Duitse kunstenares zeer zeker niet, blijkt tijdens een rondgang. Ze gebruikt alles wat maar voorhanden is en doet daar de vreemdste dingen mee. Ze hangt banken op, versiert rolstoelen en beschildert overhemden.

De expositie is als een rariteitenkabinet en in sommige zalen zelfs als een opslagruimte, waar de meest uiteenlopende objecten lijken te wachten op de reis naar hun volgende bestemming. We zien een portret van Donald Duck, etalagepoppen – al dan niet met voorzien van briefjes van 20 euro – en een tuinkabouter die denkt dat hij een Smurf is.

 

Zaaloverzicht.
Zaaloverzicht.

 

Dat de tentoonstelling nogal eclectisch oogt, komt doordat ze een kunstenaarscarrière verkent die al zeker veertig jaar beslaat. In die periode maakte Genzken onder meer beelden, foto’s, schilderijen, collages, tekeningen, installaties en films. Al deze categorieën komen aan bod. Een van de aanwezige schilderijen is Zwei Lampen, het eerste werk dat directeur Beatrix Ruf voor het museum aankocht. Het Stedelijk verzamelt het werk van de kunstenaar sinds 1985 en is daarom een geschikte locatie voor een overzicht.

Één waarin het museum en Genzken het de toeschouwer geenszins makkelijk maken. Het werk bestaat niet uit hapklare brokken die snel te verorberen zijn. De kijker moet er de nodige moeite voor doen. Maar heeft daar misschien niet altijd zin in.

Maar wie wil zien of Genzkens kunst iets voor hem of haar is, moet vóór 7 maart nog zeker even naar het Stedelijk. Dit eerste retrospectief in Nederland is met ruim 200 werken haar grootste presentatie ooit en geeft een duidelijk beeld van haar oeuvre. Dat de één misschien zal betitelen als een beetje vreemd, maar wel lekker en dat de ander volledig boven de pet gaat.

Werk van Isa Genzken.
Werk van Isa Genzken.

Isa Genzken: Mach Dich hübsch!, t/m 6 maart in het Stedelijk Museum, Amsterdam

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share