Geen categorie

Stedelijk verlengt en wisselt opstelling expositie

0 0
Read Time:2 Minute, 21 Second

Nieuws / Expositie

Het Stedelijk Museum heeft de tentoonstelling BAD THOUGHTS – Collectie Martijn en Jeannette Sanders met twee maanden verlengd tot en met 11 januari 2015. Het museum maakt van de gelegenheid gebruik om de opstelling te wijzigen.

Installatie van Anton Henning in de tentoonstelling BAD THOUGHTS - Collectie Martijn en Jeannette Sanders, Stedelijk Museum Amsterdam, 2014. Foto: Gert Jan van Rooij.

 

De expositie is, zoals de titel aangeeft, gewijd aan de Collectie Sanders, een van de belangrijkste privéverzamelingen in Nederland. Ze bestaat uit vele honderden schilderijen, sculpturen, assemblages, foto’s, tekeningen, tekstwerken, films, video’s en installaties van meer dan 350 kunstenaars uit met name Europa en de Verenigde Staten.

De collectie is zó uitgebreid dat het museum zelfs in de grote benedenzalen slechts een deel ervan kan tonen, aldus Martijn van Nieuwenhuyzen, die de tentoonstelling samenstelde. “Door de wissel kan het publiek nu kennismaken met een substantieel aantal nieuwe groepen uit de verzameling. De nadruk in deze nieuwe groep ligt op het werk van Nederlandse schilders en op een aantal video-installaties dat het echtpaar de afgelopen jaren aankocht.”

In de vernieuwde opstelling zijn nieuwe werken te zien van Tjebbe Beekman, Gregory Crewdson, Günther Förg, Johan Grimonprez, Markus Lüpertz, Aernout Mik, Ronald Ophuis en Marijke van Warmerdam. Van Grimonprez (1962) is de tachtig minuten durende film Double Take uit 2009 toegevoegd, met in de hoofdrol Ron Burrage, een professionele lookalike van Alfred Hitchcock. De film speelt met Hitchcocks fascinatie voor persoonsverwisselingen.

Gilbert & George, BAD THOUGHTS (no. 9), 1975, vier foto’s, 60,6 x 50,4 cm. elk. Collectie Martijn en Jeannette Sanders. © de kunstenaars, courtesy White Cube Gallery, Londen. Foto: Mike Bink.

Ook nieuw op de expositie is Cardboard Walls uit 2013 van Aernout Mik (1962),  een van de meest recente aankopen van Martijn en Jeannette Sanders. De video-installatie is een confrontatie met de nasleep van de nucleaire ramp in Fukushima in 2011. In het videowerk wisselen reële en denkbeeldige situaties elkaar af, wat een continue spanning creëert: wat is echt en wat is gespeeld? Ingesloten in een labyrint van kartonnen muren wordt de toeschouwer deelgenoot van een proces van opbouw en afbraak, dat zich steeds opnieuw voltrekt.

Een werk dat blijft, is BAD THOUGHTS van Gilbert & George, waarnaar de tentoonstelling is vernoemd. De titel verwijst naar het avontuur dat het opbouwen van een verzameling is, en naar de belangstelling voor de donkere kant van de menselijke psyche die in veel werken uit de collectie Sanders naar voren komt. De wisselingen worden tussen 20 en 30 oktober uitgevoerd. De expositie blijft in die periode gewoon open voor publiek.

Bad Thoughts – Collectie Martijn en Jeannette Sanders, t/m 11 januari 2015 in Stedelijk Museum Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share