Geen categorie

Boijmans koopt vroege Magritte

0 0
Read Time:1 Minute, 27 Second

Nieuws

Museum Boijmans Van Beuningen heeft het woordschilderij Le miroir vivant van René Magritte gekocht. Een ‘vroege Magritte’ is een lang gekoesterde wens van het museum. Het schilderij komt uit 1928. Magritte (1898-1967) was toen 29 of 30.

 

René Magritte, Le miroir vivant, 1928, olieverf op doek, Museum Boijmans Van Beuningen.
René Magritte, Le miroir vivant, 1928, olieverf op doek, Museum Boijmans Van Beuningen.

 

Vorige week nog zond de NTR een documentaire over directeur Sjarel Ex uit, waarin het schilderij een rol speelt. Het lukte Ex toen niet de eigenaar te overtuigen het kunstwerk in de verkoop te doen. Later zou ze het wel aanbieden, maar het museum had niet heel lang om het benodigde bedrag bijeen te krijgen. Mede dankzij een extra schenking van 120.000 euro van Vereniging Rembrandt slaagde het daar onlangs toch in. Het gebeurt slechts zelden dat er een vroege Magritte op de markt komt.

Het Boijmans noemt het schilderij een belangrijke toevoeging aan de al omvangrijke collectie surrealistische kunst. “Het is een werk dat onze verwachtingen laat tintelen”, aldus conservator Francesco Stocchi. “Le miroir vivant bedient zich van visuele tekens zonder zelf een beeld te tonen; het schildert eerder de verbeelding af door louter en alleen woorden te gebruiken en zo de toeschouwer direct bij het werk te betrekken.”

Le miroir vivant (de levende spiegel) stamt uit een groep van ruim veertig woord/beeldschilderijen die Magritte maakte in de beginjaren van zijn carrière. Het toont vier onderling verbonden wolkachtige witte vormen, die elk zijn voorzien van een raadselachtige korte tekst. De woorden ‘personnage éclatant de rire’ (lachende persoon), ‘armoire’ (kabinet), ‘horizon’ en ‘cris d’oiseaux’ (vogelkreten) roepen talloze associaties op. Toch blijft de samenhang van de woorden en de betekenis van dit schilderij lastig te doorgronden.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share