Geen categorie

Vermeers melkmeisje nu ook als Playmobil

0 0
Read Time:1 Minute, 42 Second

Het melkmeisje dat melk schenkt op een piratenschip? Deze scène kan werkelijkheid worden nu er een Playmobilvariant van Johannes Vermeers beroemde icoon bestaat.

Door: Evert-Jan Pol

Het Rijksmuseum benaderde het Duitse speelgoedmerk met de vraag of het één van de kunstwerken uit de collectie in miniatuur na zou kunnen maken. En daar hoefde de fabrikant niet lang over na te denken. Uiteindelijk viel de keuze op Het melkmeisje, een schilderij dat, volgens de fabrikant, bijna net zo iconisch als Playmobil.

“De kans om kinderen spelenderwijs te laten kennismaken met cultureel erfgoed zoals Het melkmeisje van Johannes Vermeer, grijpen we met beide handen aan”, aldus commercieel directeur Playmobil Benelux Jos Doosjen in een persbericht. “We hopen dat we hun fantasie kunnen blijven prikkelen en zo hun kennis over kunst vergroten.”

Het Melkmeisje van Playmobil voor het origineel van Johannes Vermeer.

Ook het Rijksmuseum is verheugd met de komst van het mini-melkmeisje. “Als Rijksmuseum willen we graag de collectie zo toegankelijk mogelijk maken, niet alleen in het museum maar zeker ook daarbuiten”, vertelt conservator Pieter Roelofs. “Hopelijk brengen we op deze manier een nieuwe generatie kinderen op speelse wijze in aanraking met onze collectie en komen ze vervolgens allemaal het origineel in het echt bewonderen. En zo wordt kunst kinderspel.”

Het Playmobilmelkmeisje komt in het jaar dat het speelgoedmerk zijn veertigste verjaardag viert. In 1974 ontwierp Hans Beck de eerste ridder, indiaan en bouwvakker. Vier decennia later zijn er ruim 2,7 miljard Playmobilfiguren verkocht in meer dan tachtig landen.

De fabrikant verwacht dat ook het Melkmeisje kinderharten over de hele wereld gaat veroveren. Het figuurtje kost € 4,95 en is exclusief te koop in de Rijksmuseumshop en via de online-shop van Playmobil.

Wellicht krijgt het Melkmeisje in de toekomst gezelschap van collega-iconen uit het Rijksmuseum. Desgevraagd laat een woordvoerder van Playmobil weten dat de fabrikant samen met het museum aan het kijken is “of er verder nog aanknopingspunten zijn tussen hun collectie en ons assortiment.”

Zie ook: Playmobil en de Nachtwacht

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share