Geen categorie

De melkmeid in New York

0 0
Read Time:1 Minute, 5 Second

Johannes Vermeer, De melkmeid (ca. 1660). Collectie Rijksmuseum Amsterdam.

Van alle 36 schilderijen van Johannes Vermeer (1632-1675) is De melkmeid waarschijnlijk het meest geliefd. Vanaf vandaag is dit beroemde werk tijdelijk te zien in het Metropolitan Museum of Art in New York.

Het Rijksmuseum Amsterdam heeft het topstuk uitgeleend aan het New Yorkse museum in het kader van NY400 (de herdenking dat Henry Hudson in 1609 de plek ontdekte waar later Nieuw Amsterdam ofwel New York werd gesticht). Het Metropolitan Museum greep die gelegenheid aan voor een expositie van Nederlandse zeventiende-eeuwse kunst.

De melkmeid – ook wel Het melkmeisje of De keukenmeid genoemd – staat centraal in deze kleine expositie. Het werk is vooral geliefd vanwege het subtiele spel met licht en schaduw. Om goed te kunnen zien wat ze doet, staat de vrouw voor het raam. Het licht valt op haar handen en haar silhouet steekt donker af tegen de witte muur. Hierdoor ontstaat er een intieme sfeer.

Het schilderij krijgt gezelschap van vijf andere Vermeers uit de collectie van het New Yorkse museum en werken van andere Hollandse meesters zoals Pieter de Hooch en Nicolaes Maes. De melkmeidis in New York te zien tot en met 29 november. Daarna reist ze weer terug naar Amsterdam.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share